DELA
Foto: Rasmus OlinBLICKAR FRAMÅT Alexander Bonsaksen och hans Tappara hoppas på revansch från vårens finalförlust och FM-guld. Storlaget från Tammerfors har vunnit femton finska mästerskap, men inget sedan 2003.

”Synd att det inte är semester”

ISHOCKEY. Efter tre raka finalförluster ska Tappara ta tillbaka mästartiteln.

I går inleddes tävlingssäsongen efter ett miniläger på Åland – som gärna hade fått vara något annat enligt spelarna själva.

– Jag önskar att vi hade varit här på semester i stället, säger Alexander Bonsaksen.
Åland är en klassisk försäsongsdestination för finska ishockeylag. Häromåret talade exempelvis legendaren Ville Peltonen ut i Nyan om sin framtid, mellan ett av alla ispass med Helsingfors IFK. I år gjorde klassiska storklubben Tappara ett tre dagar långt stopp i Mariehamn inför vidare färd till Stockholm och Champions Hockey League-premiären mot Djurgården i torsdags kväll.

Nyan tog ett snack med norrmannen och SHL-bekantingen Alexander Bonsaksen, 28, som kom till Tappara under fjolårssäsongen från Vålerengen.

– Efter att vi åkt ur SHL med Rögle (2013) kände jag inte för att spela i allsvenskan så jag drog hem till Norge igen. Även om norska ligan kvalitetsmässigt inte är den bästa kände jag för att få en liten nystart i karriären, säger Bonsaksen på väg in i Islandia efter fotbollsuppvärmningen på det intilliggande konstgräset.

Bitter finalförlust

En och en halv säsong senare fick hemflytten önskad effekt då Tappara hörde av sig och backen kunde ta klivet till en bättre liga. Flytten till Tammerfors skedde i november i fjol, och Bonsaksen fick vara med om att sånär nå hela vägen fram. Men säsongen slutade i tårar efter en bitter finalförlust mot Kärpät i den sjunde och avgörande FM-finalen.

– Det var tungt såklart att vara så nära, men hela upplevelsen var ändå positiv. Jag trivs väldigt bra i laget och stan är också bra. Det hade kanske varit tyngre om man hade hamnat i en mindre ort längre norrut när man inte kan språket.

Det är engelska som gäller när norrmannen – som talar perfekt svenska efter åren i Modo och Rögle – ska prata med sina lagkamrater.

– Ja, det är inte många som kan svenska (skratt). En eller två, kanske. Men det funkar.

Vad tror du om era chanser den här säsongen?

– Vi måste ju sikta på att vinna guld, har man förlorat tre raka finaler är det rätt givet. Jag tycker att vi har ett väldigt bra lag som ska kunna göra det. Och det vore stort för mig personligen, man spelar ju för att vinna titlar.

Hur skiljer sig finska ligan mot SHL?

– Den svenska ligan är väl känd för att vara något bättre, men jag tycker att den finska håller väldigt hög kvalité och har bra spelare. Sen är spelet lite mer rakt på och kanske lite mer tempostark, medan det är lite mer styrspel i Sverige.

Hur viktigt är det att komma iväg på ett träningsläger inför säsongen?

– Jag tycker att det är jättebra. Nu är man tillsammans hela tiden och svetsar samman gruppen. Tränar man hemma blir det att var och en åker hem till sitt i stället. Nu kan vi spela pingis på hotellet och köra lite teambuilding mellan ispassen. Det enda som är synd är att vi inte är här på semester (skratt). Åland är ruggigt fint när vädret är så här bra.