DELA

Svalt intresse för spel i IFK

FOTBOLL. Att det dröjde så länge innan IFK Mariehamn säkrade ligakontraktet har påverkat intresset för fortsatt spel i klubben.
– Det är fler spelare än vi förväntat oss som lämnar, säger klubbdirektören Peter Mattsson.
Bara ett dussintal kontrakt färdigskrivna och ungefär lika många under förhandling. Och nu senast kom beskedet att Jani Lyyski lämnar.
Det tar längre tid för IFK Mariehamn att få i hop en ny trupp än vad klubbledningen hade förväntat sig. Enligt IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson är anledningen främst att det blev en utdragen väntan på att kontraktet i Tipsligan skulle vara säkrat. Och av den anledningen är det många spelare som varit och är avvaktade med besked om fortsatt spel.
– Det drog ut på tiden och blev lite mer bekymmer än vi tänkt oss. Därför är det också många fler spelare än vi förväntat oss som lämnar klubben, säger Mattsson.
Att IFK sedan de blev aktiebolag och har större resurser till att ha flera heltidsspelare har ännu inte visat sig ha betydelse i kontrakteringen och intresset bland spelarna.


En klar av fem
Under förra veckan var fem spelare och testspelade med IFK. Av de fem är Dmytro Voloshyn från division II-klubben Norrvalla FF klar för spel i IFK nästa säsong.
Tre spelare, Marcus Olsson (Sandvikens IF), Mikko Halonen (Atlantis) och Fredrik Vikström (Atlantis) förhandlar IFK fortfarande med, medan Limhamn/Brunkeflo-backen Anes Mravac tackade nej till IFK i måndagskväll.
Roland Nilsson, tränare för den allsvenska klubben Malmö FF, har bestämt sig för att behålla Mravac som varit utlånad till IF Limhamn Brunkeflo i Superettan.
I Sportmagsinet som visades i Åland 24 i går säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson att IFK annars var intresserade och skulle ha skrivit kontrakt med honom.


Vanligt scenario
IFK-spelarna har nu ledigt under november och det kommer därför inte att bli aktuellt med nya testspelare förrän i december och i januari.
– Fram tills dess förhandlar vi i första hand med befintliga spelare. Om de stannar eller inte kommer att bli klart inom de närmaste två veckorna, säger Peter Mattsson.
Likaså gäller för de spelarna som var utlånade till IFK under säsongen.
– Vi ser över vad de har för kontrakt med sina klubbar och så får vi se framöver, säger han.
Trots att det är många kontrakt kvar att skriva är Mattsson inte orolig för att klubben inte ska ha ett fulltaligt lag när ligasäsongen drar igång.
– Jag tror att vi får i hop en vettig trupp till årsskiftet. Det är inget ovanligt att inte ha ett komplett lag så här års. Tittar man på de andra lagen i Veikkausliga ser det likadant ut, säger han.

MARIA NYKVIST
maria.nykvist@nyan.ax