DELA

”Superlativen har tagit slut”

ISHOCKEY. Här är Ålandsgänget som hjälpte till att fylla Globen när Mora och Leksand flyttade daladerbyt till Stockholm.
Och efter 5–0-krossen var tongångarna lyriska.
– Det kunde inte ha blivit bättre än så här. Känslan var euforisk efteråt, säger LIF-supportern Anders Sundqvist.


Uppslaget kom från kvällschefen Mårten Sundberg. Jag som mas och leksing borde söka upp och skriva om blåvita bröder och systrar på Åland.
Finns dom?, var min stilla undran.
Rent geografiskt kunde jag köpa att det fanns Brynässupportrar och fans till Stockholmslagen.
Men att mitt ute i Östersjön stötta en förening belägen ett trettiotal mil västerut som inte sett skymten av framgång sedan 1975, det fanns bara inte.
Jag ringde Anders Sundqvist från Hammarland, en av medlemmarna i Ålands egen supporterklubb ”Tokiga Masar”, för att försöka förstå.
Föreningen har legat på is de senaste åren, men intresset är grundmurat sedan decennier.
– På sjuttiotalet tog mitt intresse fart på allvar, och så var det säkert för fler än jag själv. Brynäs och Leksand gjorde upp om SM-gulden på den tiden så man tog parti för det ena eller andra laget, sa Anders.
Glenn Sirén – en annan Ålandsleksing – höll med.
– Brorsan valde att hålla på Brynäs tyvärr, men för mig var det bara Leksand som gällde, sa han och skrattade.
Inför lördagens daladerby mellan Mora och Leksand i Globen i Stockholm bestämde jag mig för att träffa Anders Sundqvist.
Han var inte ensam.


En modern favorit
Tillsammans med kompisarna Tage Mattsson och Ole Spånberg med familjer intog ett Ålandsgäng om ett femtontal Globen (uppslutningen hade varit större om inte biljetterna sålt slut på ett par veckor) och gav samtidigt en vink om att den blåvita återväxten på ön är säkrad.
– Det är fantastiskt roligt att även mina döttrar Amanda och Jenny håller på Leksand. När jag började följa laget var det Dan Söderström och Mats Ålberg som gällde, i dag är det Jens Bergenström och Jacob de la Rose som är favoriterna för tjejerna.
Väl inne i Globen möttes sällskapet av fullsatta läktare – och en blåvit maktdemonstration.
Att Leksand ibland kallas för Sveriges folkkäraste lag blev plågsamt tydligt för Mora när lagen beträdde isen.
Vill man vara snäll mot klubben från Ovansiljan kan man prata om en blåvit läktarfavör med 80–20. När det kommer till ljudnivå var Leksandsfansen än mer överlägsna, och det inledande tifot där bröderna Christer och Thommy Abrahamsson hyllades (och riktade ett långfinger mot ”Drakarna” från Mora) höll hög klass.
– Det är som att spela en NHL-match igen, helt fantastiskt, var NHL-lockoutade superstjärnan Bobby Ryans (Mora) kommentar när han i tv fick frågan om spektaklet på läktarna.
På isen var styrkeförhållande inte lika enahanda. Leksand började visserligen bäst, men Mora tog över, anförda av just skyttekungen Ryan från Anaheim vars samarbete med isens allra största stjärna, Anze Kopitar från Los Angeles Kings, vållade Leksand en del problem.
Men det var ändå LIF som tog ledningen när Johan Ryno skickade in 1–0 i numerärt överläge, och laget gick till periodvila i en inte helt logisk ledning.
Därefter blev mittakten en transportsträcka utan större händelser.
De väntade i stället runt hörnet.


”Största jag upplevt”
I den tredje perioden satte Jacob Blomqvist fart på Leksand och avgjorde derbyt på egen hand. Forwarden hade inför helgen gjort fem mål på 34 matcher, mot Mora gjorde han tre på på knappt åtta minuter minuter och såg till att Globen exploderade i ett blåvitt segervrål.
Leksand hann även med ett 5–0-mål genom Jens Bergenström i derbyslakten och för de tillresta ålänningarna hade LIF-intrycket förstärkts än mer, om det ens är möjligt.
– Två bortalag fyller Globen och så utklassar Leksand Mora, det kunde inte bli bättre än så här, var Anders Sundqvists reaktion efteråt.
Bland spelarna var omdömena desamma.
En utpumpad Jacob Blomqvist hade svårt att hitta orden när Nya Åland mötte honom i Globens innandömen efter matchen, men när han hade hämtat andan gav han sin syn på läktaruppvisningen.
– Jag tycker att vi har Sveriges överlägset bästa supportar, dom stöttar oss överallt och är aldrig inblandade i några bråk. Dom som tog sig hit ska ha en jäkla eloge, sa 26-åringen.
– Att få göra tre mål inför ett fullsatt Globen är det största som hänt i min karriär.
Leksands lagkapten Gabriel Karlsson försökte greppa det faktum att folk hade åkt från hela Sverige och utomlands för att se derbyt.
– Superlativen börjar ta slut för att beskriva våra supportrar, man måste uppleva det nedifrån isen för att förstå vad dom betyder. När man ser hur många dom är och när man vet hur långt dom har åkt för att stötta oss så vill man så gärna vinna för fansen. Det känns ända in i märgen när man lyckas.


Text & foto:
Oskar Magnusson