DELA

Sportsligt lyft – men fortsatt negativ trend

FOTBOLL. IFK Mariehamn jagar bronset – och mer publik.
Trots sportsliga framgångar fortsätter den nedåtgående trenden.
– Det är klart att det hade varit roligare om det hade ökat, säger Robert Söderdahl, ordförande i IFK Mariehamn Ab.
Den första säsongen i ligan hade IFK ett publiksnitt på 2.598 personer. Siffran för årets säsong är 1.320, med 15 av 17 hemmamatcher spelade, vilket är en minskning med 50 personer (-3,65 procent) från föregående säsong. Robert Söderdahl tror att det blir svårt för klubben att komma upp i samma höga siffror som när laget var nytt i ligan.
– Då var det nyhetens behag och hela familjer var på läktaren även om man inte var särskilt intresserad. Jag ser helst att vi har ett snitt kring 1.700 eller 1.800, men det är mycket som spelar in. Vi började säsongen tidigt och det var kallt och besvärligt och det spelar in vilken veckodag man spelar matcherna på, säger han.
– Nu kommer vi att ha en extramatch hemma och det kommer vi troligtvis att få nästa år också. Vi hoppas att det ska komma mycket folk nu när vi är med och kämpar om medalj.


”Procentuellt väldigt bra”
Robert Söderdahl tycker att IFK fortfarande har bra med publik jämfört med övriga landet.
– Med våra förhållanden är det procentuellt väldigt bra. Vi är säker etta i Finland om man kollar på befolkningsunderlaget.
Publiktappet innebär minskade intäkter, både från biljett- och kioskförsäljning. Något som påverkar ekonomin.
– Men i och med att vi har en extramatch i år syns det inte så mycket.
Hur ska ni göra för att vända trenden?
– Det är en svår fråga. Vi har försökt med många olika saker genom åren med allt ifrån trubadurer till hoppslott. Förhoppningsvis hittar vi något som slår väldigt bra.


Sjönk ändå
Spelaromsättningen har varit stor de senaste säsongerna och trots sportsliga framgångar fortsätter den nedåtgående trenden. A-lagstruppen just nu innehåller fem ålänningar: Rezgar Amani, Erik Lundberg, Tommy Wirtanen, Jani Lyyski och Johan Sundman vilket är färre jämfört med säsongen dessförinnan.
– Det är inte omöjligt att det påverkar. Samtidigt hade vi tio ålänningar i truppen ifjol, men publiksnittet sjönk ändå, säger Robert Söderdahl.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax