DELA

Söderdahls succé i debuten på ÅM

RIDSPORT. Första starten i ÅM i hoppning – och debut på hinderhöjden 115 cetimeter.
Då slog Lina Söderdahl och Katapult till med felfria rundor och tog guld.
– Det är ingen jätteskillnad på 110 och 115. Man måste hålla tempot, sen sköter hästen centimeterna, säger Söderdahl.
Årets ÅM i hoppning på gräsbanan vid Ålandstravet blev en deltagarmässig uppryckning från 2013 års ÅM-upplaga.
Startfältet hade dubblerats, vilket innebar ett tjugotal ekipage som gjorde omkring 70 starter under helgen.
ÅM avgjordes över tre klasser; två deltävlingar med hinder på 100 centimeters höjd, och därefter söndagens finalhoppning med hinderhöjden 115 centimeter. Ryttarna tog med sig eventuella fel från deltävlingar in i finalen, och därefter gick ÅM-titeln till det ekipage med bäst sammanlagda placeringar och minst antal fel i de tre klasserna.
Förutom ÅM avgjordes också en rad kringklasser under helgen.


Dubbelt upp
– Det är för att så många som möjligt ska kunna vara med och tävla och få lite mersmak för hoppning. Ett 70-tal starter tycker jag är en bra uppslutning, det är dubbelt så många ryttare i år jämfört med i fjol, säger tävlingsledaren Julanda Lindholm.
Efter att ha legat i topp i de båda deltävlingarna gick Julanda Lindholm ut sist i ÅM-finalen i går på hästen Moonlight. Finalhoppningen blev ett drama mellan Lindholm och Lina Söderdahl, som låg bäst till inför avslutningen, samt Lina Dalloz på hästen Ular K.
Trion var felfria i finalens grundomgång och fick särskiljas i omhoppningen.
Väl där gick det bäst för Lina Söderdahl och Katapult som var felfria på tiden 29,91. Julanda Lindholm och Moonlight hade åtta fel och fick tiden 33,28 medan trean Lina Dalloz och Umar K noterades för lika många fel och en tid om 45,82.
Lina Söderdahl blev mästare i sin första ÅM-start, trots att omhoppningen med en hinderhöjd om 115 centimeter var fem högre än hon hoppat tidigare. Men hästen Katapult, som ägs av Petra Carlsson, klarade testet galant och var felfri över tre klasser.


Läs mer i måndagens Nyan!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462