DELA
Foto: Jonas EdsvikREGERAR Ove Lehto vann FM-guld i styrkelyft.

Snöpligt slut på Ålandsduellen

STYRKELYFT. Inför FM-tävlingarna i Övertorneå i helgen skrev Nyan om duellen mellan Ove Lehto och Kenneth Sandvik i +120-kilosklassen.

Men mästerskapet hann knappt starta innan den var över.
Sandvik själv höll ÅKK-klubbkamraten Lehto som favorit att ta hem styrkelyftgrenen, men framför allt att lägga beslag på en plats i bänkpresslandslaget bakom ”omöjlige” Finlands- och världsettan Fredrik Smulter från Malax.

Och det blev mycket riktigt Ove Lehto som blev bäste ålänning i styrkelyft med en resultatnotering om 380 kilo i knäböj, 360 kilo i bänkpress samt 325 kilo i marklyft och 1 065 kilo totalt för FM-guldvinnaren som också utsågs till FM:s bästa lyftare på herrsidan. ”Kenta” Sandvik drogs med en lårskada och bommade ut sig redan i första knäböjen, varpå han valde att avbryta tävlingen. Jari Martikainen, klassens tredje deltagare, tog silvret på 985 kilo totalt.

Kenneth Sandvik ställde trots skadan även upp i bänkpress-FM under söndagen där han satte 340 kilo i första lyftet. I sina två kvarvarande lyft satsade ”Kenta” på att försöka matcha Ove Lehtos 360 kilo från tävlingen dagen innan, men misslyckades trots ett par fina försök. Fredrik Smulter vann bänkpress-FM på 382,5 kilo och hade därefter två misslyckade försök på sin egen världsrekordvikt: 409 kilo.

Marcela bäst av alla

Det finska landslaget i +120-kilosklassen till bänkpress-EM i Danmark i april kommer således sannolikt att bestå av Smulter och Lehto. Kenneth Sandvik hyser dock gott hopp om att få en plats till styrkelyftlandslaget på EM och VM då Ove Lehto inte deltagit i de sammanhangen på senare år, och att truppen då skulle få åtminstone en plats vakant.

Förutom Lehtos guld och Sandviks silver ordnade även Marcela Sandvik medaljer till Ålands kraftsportklubb i helgen. I styrkelyftet noterades hon för 400 kilo totalt, vilket gjorde henne till bästa damlyftare och FM-guldmedaljör eftersom hon var ensam i sin tävlingsklass (52 kilo). I bänkpress noterades Sandvik för 100 kilo och blev därmed FM:s främsta damlyftare även i den tävlingsdisciplinen.

Klubbkompisen Erica Gadzova blev trea i 57-kilosklassen som bestod av lika många deltagare med ett lyft om 77,5 kilo. (om)