DELA

Skidsprint mitt i sommaren

SKIDNING. En skidsprint på snö i Jomala i juni är just nu i planeringsstadiet.
Och elitåkaren Thomas Ramstedt, men flera framgångar på Åland i vinter, är återigen en namn som figurerar i startlistorna. (Bilden är ett montage.)
I Sverige finns det flera. I Norge likaså. Men i Finland har det aldrig arrangerats en skidsprint på snö mitt i sommaren, menar Leif Johansson och Rune Karlsson som just nu ser över möjligheterna att arrangera en sprint i Jomala i juni.
– Snön som finns där ute nu kan bevaras under sågspån fram tills juni. Det är vida känt att sågspån är fin isolering så det ska den klara utan problem, säger Johansson.
En 600 meter lång bana är det tänkt att snön ska räcka till. Och liksom Ålandsprinten, som Johansson och Karlsson arrangerade på WHA i februari, har arrangörerna också ambitioner att locka toppnamn till sommarens motsvarighet.
Ramstedt som vann Ålandssprinten och Finlandssvenska skidmästerskapen, FSSM, i Jomala tidigare i vinter är en av dem.
– Han är positiv till att komma hit igen. Och han kan tänka sig att locka med sig duktiga svenskar eller norrmän så att det blir en landskamp, säger Johansson.


Inget stöd från ÅID
Men något stöd från Ålands idrottsdistrikts skidutskott, som arrangerade FSSM i Jomala, för att genomföra tävlingen har initiativtagarna inte.
– Jag har hört mig för om det finns tillräckligt med intresse från funktionärer för att genomföra en sån stor tävling igen, men det finns det inte. Men snön är snöbolaget och vill de arrangera en tävling med den får de göra det. Men det blir alltså utan vår inblandning, säger ÅID:s skidutskotts ordförande Ulf Fellman.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax