DELA

Skador stoppar Ruotsalainen

FOTBOLL. Åland United kan göra ett guldkantat ryck i ligan mot Pallokissat.
Man får göra det utan förre guldhjälten och trotjänaren Maiju Ruotsalainen.
– Känslan är att säsongen är över, säger den skadedrabbade mittfältaren.
Maiju Ruotsalainen, 29, har varit en instrumental del av Åland United under sina fem säsonger i klubben. Hon var med och vann klubbens första ligaguld 2009 – och har varit klubben trogen sedan dess.
Men de senaste säsongerna har kantats av skador, och i vår har hennes häl- och höftproblem till sist kommit i kapp henne.
– Jag måste operera både hälen och höften och med tanke på att jag blev borta i ett halvår sist jag opererade hälen så känns det som att den här säsongen är förlorad. Men jag kan alltid hoppas på att hinna med nån match i höst, säger Maiju Ruotsalainen.
Sviterna av fjolårets häloperation har förstört stora delar av hennes försäsong i år.


”Gick på för tidigt”
– Jag började spela lite för tidigt och så slog jag upp hälskadan i februari igen plus att jag också fick problem med höften. Förhoppningen var att det skulle räcka med lång vila, men nu går det inte längre utan operation.
Trots smärtan ställde Ruotsalainen upp och gjorde inhopp när ÅU var kort om folk mot Honka och ONS.
– Det var kanske inte så smart, men jag älskar fotboll så mycket och springer tills jag tar slut, säger Ruotsalainen som inte på något sätt ger upp karriären.
– Jag har förhoppningsvis fem bra år kvar som spelare.


Tacksam tränare
ÅU-tränaren Gary Williams är tacksam för hur Ruotsalainen offrade sig för laget när skador och avstängningar brandskattade truppen.
– Hon visade sin respekt och lojalitet mot klubben. Hon har haft en väldig otur med skador, men alltid varit positiv även om hon stått vid sidan av, säger Williams som saknar skadade Adelina Engman men får tillbaka en USA-flyktad Janelle Cordia mot Pallokissat i morgon.
Vid vinst rycker ÅU åt sig en fyrapoängsledning i ligan ned till tvåan PK-35.
– Pallokissat pressade oss väldigt högt i premiärmatchen och jag förväntar mig att dom går framåt i banan även den här gången. Det är bra förutsättningar för en riktig fotbollsmatch när det ena laget inte bara parkerar bussen vid eget straffområdet och stänger till.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax