DELA

Skadeläget ljusnar för IFK

FOTBOLL. Diego Assis är tillbaka i träning – Duarte Tammilehto är snart redo för match.
Skadeläget börjar ljusna för IFK Mariehamn.
– Jag skulle gissa på att Duarte är med i truppen i helgen, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski inför ligacupmatchen mot Inter.
Att ha många spelare skadade under försäsongen har blivit en följetong för IFK Mariehamn.
Men inför söndagens avslutande ligacupmatch mot Inter i Eckeröhallen har läget börjat ljusna för ett härdat Grönvitt manskap.
Diego Assis är tillbaka i full träning efter åtta månaders skadefrånvaro, och Duarte Tammilehto är efter ett par veckors hårdkörning snart redo för spel igen efter sin korsbandsskada. Sannolikt redan mot Inter.
– Jag skulle gissa på att Duarte är med, förutsatt att det inte tillstöter något på träningarna inför matchen. Diego har sett fruktansvärt bra ut på träningarna hittills, men han måste nog vänta en vecka till innan han kan spela, säger Pekka Lyyski.


Från tio till tre
I slutet av januari hade IFK Mariehamn tio namn på skadelistan.
En månad senare har den reducerats till tre.
Dever (Orgill) har en bit kvar med sitt knä och Robin (Östlind) är inte redo än efter sin höftoperation. Bernardo (Ribeiro) kommer att träna för fullt igen nästa vecka. Så det ser bättre och bättre ut. Det är skönt att inte ha så många vid sidan av som inte kan träna fotboll, säger Pekka Lyyski.
– På de senaste träningarna har vi till och med kunnat spela nio mot nio, och med IFK-mått mätt är det riktigt bra. Ser man till hur skadesituationen såg ut i fjol så är vi mycket längre fram i år.


IFK klart för kvarten
Inter-matchen på söndag är betydelselös så till vida att IFK som grupptvåa redan är klart för kvartsfinal i ligacupen (en match som spelas nästkommande helg borta mot antingen HJK eller Honka). Men Pekka Lyyski ser i helgens match ett utmärkt tillfälle att slipa på detaljer i spelet.
– Anfallsmässigt måste vi gå snabbare framåt när vi erövrar bollen, och defensivt måste vi hålla ihop laget bättre än tidigare. Mot TPS blev vi för långa när vi tömde mittfältet, men det var också ett medvetet val att spela med väldigt hög press ur konditionssyfte. Det finns inget lag som orkar att pressa så högt i 90 minuter, säger Pekka Lyyski.

Oskar Magnusson