DELA

Sjölund avslutade med formtopp

FOTBOLL. Matcherna är slut. Debutsäsongen är avklarad. För Annica Sjölund handlar det nu om att summera säsongen. Samt blicka framåt.
– Man vill väl alltid bli bättre och bättre, säger hon.
Upp och ner. Så går det att sammanfatta Annica Sjölunds första år i AIK. Hon kom till klubben i december förra året och har spelat 20 av 22 matcher i Damallsvenskan. Men bara sex från start.
– För lagets del har det gått över förväntan. Det har varit kul och utvecklande. Men jag hade hoppats på lite mer speltid, säger Sjölund.
Det blev till slut en fjärdeplats för AIK med endast giganterna Umeå IK, Linköpings FC och LdB FC Malmö framför sig. En slutplacering som kan jämföras med 2007 då AIK bara var en poäng från nedflyttning.

Tuff konkurrens
För Sjölunds del blev det ett år utan någon riktigt trygghet då hon hela tiden åkt in och ut ur startelvan. Samtidigt har konkurrensen i anfallet varit riktigt vass. Bland annat slutade australiensiskan Lisa de Vanna femma i skytteligan med sin 15 mål.
– Vi har haft hur många anfallare som helst som har spelat bra och det är roligare att sitta på bänken när laget spelar bra, säger Sjölund.
Och visst har det varit jobbigt stundtals när hon fått sitta på bänken. Men samtidigt har Sjölund kämpat på och verkligen tagit chansen de gånger hon fått förtroendet i startelvan. Sammanlagt blev det sex mål för henne i år.
– Det tycker jag är fullt godkänt och de flesta målen kom när jag spelat från start, säger hon.

Siktar på EM
Dessutom kom hälften av målen i Damallsvenskans sista omgång. Hela tre mål stänkte Sjölund in när AIK bortaslog Kopparbergs/Göteborg med 5–0. Sett över hela säsongen är det inga tvivel om när formen varit som bäst.
– Då skulle jag nog säga att den bästa perioden varit de sista två månaderna och det är lite synd att matcherna tagit slut. Klart att det känns bra att avsluta så här. Det känns bättre inför nästa säsong och det motiverar än mer att fortsätta träna.

Stor skillnad
Det är också just träningen som Sjölund ser som den stora skillnaden mot tiden i den finska ligan. Fysiken har blivit betydligt bättre och hon har tagit både ett och två steg framåt i år.
– Det känns som dag och natt från när jag kom hit och nu på träningarna, säger hon. Sen har vi morgonträningar där vi slipar teknik och målskytte och det gör också sitt.
Nu fortsätter träningen tre gånger i veckan i ungefär en månad till och efter det får Sjölund lite ledighet. Samtidigt ser hon försäsongen som oerhört viktig eftersom det väntar ett EM på hemmaplan nästa år. Det gäller att hela tiden bli bättre och bättre.


JOHAN LARSSON