DELA

Sista åländska mästerskapet i triathlon för Stephan Toivonen

TRIATHLON. För femte gången arrangerar Stephan Toivonen Bergö triathlon. Och för tredje gången fungerar tävlingen som åländskt mästerskap i grenen. Men nästa år får någon annan ta över.
– Jag kommer inte att arrangera åländska mästerskap längre men om någon annan vill ta över är det fritt fram, säger Toivonen.
Det ligger ingen större dramatik bakom det faktum att årets åländska mästerskap i triathlon blir det sista, åtminstone med Stephan Toivonen som arrangör.
Toivonen har haft tävlingen som ett mål för sin egen träning och efter att ha provat på alla längre distanser väljer han nu att gå vidare.
– Från början var det en morot för min egen träning. Jag har aldrig varit en sådan som bara har kunnat ge mig ut och springa, säger Toivonen som inte är intresserad av att arrangera eller tävla på kortare distanser.
– Jag har alltid sett triathlon som en uthållighetsgren och den delen får man inte på kortare sträckor, säger han.


Simningen stötesten
Bergö Triathlon har samtidigt varit en chans för Toivonen att komma i kontakt med andra triathleter, såväl nybörjare som mer erfarna.
– Ibland har man ju fått lite annat folk med också och det har ju varit jätteskoj, säger han.
I årets upplaga av tävlingen simmar man 3000 meter, cyklar 80 kilometer och springer 20 kilometer. Enligt Toivonen är det simningen som den största delen av nybörjarna räds.
– Paradoxalt nog är folk rädda för simningen. Men när man har gjort ett par tävlingar är man minst rädd för den, säger han.


Flera alternativ
I år arrangeras flera triathlon-tävlingar på Åland, något som Toivonen ser positivt på.
– Jag vet inte om det ena har inspirerat det andra men det är roligt att det finns alternativ, säger han.
Om det blir några fler triathlon för hans egen del efter Bergö triathlon är Toivonen inte säker på, men samtidigt är han tveksam till att helt ge upp sin träning.
Att någon annan tar över arrangörsskapet för de åländska mästerskapen i grenen har han ingenting emot.
– Jag kommer inte att arrangera åländska mästerskap längre men om någon annan vill ta över är det fritt fram, säger Toivonen inför årets upplaga som startar vid Ekvägen i Finström Bergö klockan 11.00 på lördag.

Martin Portin

martin.portin@nyan.ax