DELA

Sinisalo får stöd för OS-satsning

BÅGSKYTTE. Åländska bågskytten Saana-Maria Sinisalo har fått ett idrottsstipendium på 15.000 euro av undervisningsministeriet.
Det betyder att hon kan satsa fullt inför det stora målet – paralympics i London 2012.
– Nu kan jag träna i lugn och ro utan att behöva oroa mig för att få det att gå ihop ekonomiskt, säger hon.
Stipendiet på 15.000 euro som bågskytten Saana-Maria Sinisalao beviljats är avsett för finländska idrottare i individuella grenar som befinner sig i den internationella toppen.
Syftet med stipendiet är att garantera idrottaren en ekonomisk grundtrygghet för professionell träning. Det skattefria idrottsstipendiet som beviljas ur tippningsmedel är på 15.000 eller 7.500 euro och Sana-Maria Sinisalo fick alltså det större beloppet.
– Det känns lite overkligt men det är roligt att de satsar så att jag får chans att utvecklas. Nu kan jag planera min träning bättre och kanske tävla lite mer internationellt. Det blir nog ett extra träningsläger också på något varmare ställe. Värme är min västa fiende och den biten liksom den mentala biten måste jag satsa extra på. Nu har jag nu möjlighet till det, säger hon.


Känner ingen press
Det är Finlands Olympiska kommitté och Finlands Paralympiska kommitté som väljer ut vilka som får stipendierna och ett kriterium de har satt upp är att idrottarna väntas ta medalj i kommande olympiska- eller paralympiska spel. Ett kriterium Sinisalo tycker fungerar som en extra morot för henne snarare än extra press.
För medalj vill hon ha med sig från det stora målet paralymics i London 2012.
– En medalj är aldrig en omöjlighet utan jag siktar på pallen. Det är två och ett halvt år kvar tills dess så ser man det tidsmässigt så ligger jag bra till, säger Sinisalo som hamnade just utanför pallen vid handikapp-VM i Tjeckien i fjol.
Men redan i år väntar ett stort mästerskap. I slutet av sommaren tävlar Sinisalo i handikapp-EM som avgörs i Frankrike.
– Där blir det tufft motstånd. De fem-sex bästa bågskyttarna i VM var från Europa så det blir hårt. Men det är klart att jag satsar högt, säger hon.


Nästan en miljon euro
Totalt beviljade kultur- och idrottsminister Stefan Wallin 82 finländska idrottare totalt 952.500 euro i idrottsstipendier. Av dessa representerar 56 idrottare olympiska grenar, fem representerar ickeolympiska grenar och 21 finns att hitta i inom handikappidrott.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax