DELA

Simmare slaktade egna rekord

SIMNING. IF Ålands simmare stod för riktiga rekordslakter under helgens tävlingar i Salo. Samtliga tretton simmare förbättrade åtminstone något av sina tidigare personliga rekord.

På bilden Björn Karlsson.


IF Ålands simmare har under hösten uteslutande fokuserat på teknik.
– Det har varit viktigare att vi simmat 25 meter rätt än 200 meter fel, säger tränare Kjell Hansen som redan för ett år sedan insåg att simmarna måste lägga ner mer tid på teknikträning.
– Jag insåg att tekniken inte riktigt var så bra som den borde vara så vi bestämde att en bit av varje träning skulle koncentreras på teknik. I våras såg jag att det vi gjort inte hjälpte, snarare simmade de ännu sämre tekniskt sett, så då tänkte jag att nu fokuserar vi helt på teknik i stället för på mängd och fart och så får det bära eller brista.

Höjda ögonbryn
Hansen säger att omläggningen av träningen orsakade en hel del höjda ögonbryn och ifrågasättande.
– Men jag har fått simmarna, föräldrarna och styrelsen med mig.
Helgens fina resultat ser Hansen nu som ett kvitto på att satsningen på teknik varit riktig. Och nu har simmarna övergått till att återigen göra lite längre distanser på träning.
– Men aldrig mer än vad tekniken tillåter. Traditionell mängd och fartträning ligger fortfarande långt fram i tiden för oss.

Två vidare
Under helgens tävling, från vilken de 16 bästa i varje gren gick vidare till en final som avgörs i Villmanstrand i mitten av december, lyckades två IF Åland-simmare ta sig vidare i två grenar. Anton Holmberg tog sig som 14:e man vidare till final i 100 meter rygg och som elfte man vidare i 200 meter rygg. Björn Karlsson tog sig vidare som 13:e man i 200 meter fjäril och som 14:e man i 200 meter bröst.
– Vi hade förstås förhoppningar om att de skulle gå vidare men väntat skulle jag inte säga att det var. Den vi hade högst förväntningar på var Gustav Karlsson men han var inte med, han blev sjuk och tvingades stanna hemma, säger Hansen.

”Ruskigt bra”
Att övriga IF Åland-simmare inte tog sig vidare till final tycker Hansen inte gör så mycket. Istället gläds han åt de fina tider ålänningarna presterade.
Frans Manelius förbättrade sin tid på 800 meter frisim med 16,9 sekunder och han klarade med det kvaltiden till sommarens ungdomsmästerskap. Han gjorde ett ruskigt bra taktiskt lopp.
Hansen nämner också Ebba Donning som förbättrade sitt personbästa på 100 meter frisim med 4,8 sekunder, Milio Schauman som putsade rekordet på 100 meter frisim med 4,3 sekunder och rekordet på 50 meter fjäril med 2,7 sekunder, Philip Jansson och Måns Lundberg som båda gjorde stora tidsförbättringar samt Janina Myllykoski som gjorde stora rekordförbättringar samtidigt som hon för första gången simmade 100 meter frisim på under 1.10.
– Det är alltid en magisk gräns att spräcka, konstaterar Hansen.

MALIN LUNDBERG