DELA

”Siktade mot stjärnorna – nådde trädtopparna”

FOTBOLL. Åland United siktade på att slå Pallokissats premiärpubliksiffra.

Men bara 205 åskådade var på plats i Eckeröhallen.

– En förhållandevis bra siffra, men vår produkt är kanske inte är så attraktiv som vi tror, säger sportchefen Mikael Virta.
Inför ligapremiären hoppades Åland United kunna locka mer folk till sin hemmapremiär än vad Pallokissat gjorde i sin.

I stället blev man översköljd av en skopa realitet.

205 åskådare betalade entréavgiften till Eckeröhallen att jämföra med Pallokissats 455 åskådare i sin hemmapremiär mot HJK för två veckor sedan. HJK å sin sida lockade 451 åskådare till Talihallen i lördagens match mot ONS.

– Jag tror inte vi har haft en bättre publiksiffra i Eckeröhallen tidigare, så på så vis är ju 205 personer bra. Vi är förstås väldigt tacksamma för alla som tog sig dit, även om jag tycker att de kunde ha varit dubbelt så många; vi siktade mot stjärnorna, men nådde trädtopparna, säger sportchefen Mikael Virta.

– Vi pratar ofta om hur mycket fotbollen betyder på Åland, och hur mycket Åland United betyder för folk. Men uppenbarligen blir ju klubbar i fastlandet mer attraktiva för sin publik medan vi står still. Det är egentligen ingen kritik mot den åländska fotbollspubliken, utan mer ett konstaterande hur det ligger till. Jag är stolt över min klubb, och hoppas att allt fler ålänningar ska börja gå på matcherna och ska stötta sitt lokala lag.

Virta passar också på att ta död på vad han kallar ”seglivade myter” om åländska fotbollsfans.

– Åland United är inte damfotbollens Mecka i Finland, intresset här är inte unikt på något sätt. Och IFK Mariehamn har inte Finlands bästa fans. De är bra som de är, men det är bara orealistiskt att göra anspråk på såna titlar när andra klubbar har så många fler supportrar och bättre stöd än IFK. Vi måste vara realistiska; så här ser verkligheten ut på Fotbollsåland.