DELA

LIF: Riv upp regelverket

FOTBOLL. Fotbollsspelare tvingas välja mellan Korpen och seriespel.

I en skrivelse till Ålands fotbollförbund vill Lemlands IF få till en förändring.

– Det skulle vara till fördel om spelare i de lägre divisionerna inte exkluderas från motionsfotboll, säger Mathias Sjölund från LIF.
IF Finströmskamraterna driver numera den åländska korpfotbollen, men regelverket är satt av Ålands fotbollförbund. I det stipuleras förutsättningarna för deltagande i motionsserien, något som Lemlands IF nu vill att ÅFF ser över.

Anledningen är att licensierade spelare som deltar i seriespel i en förening inte får delta i Korpens division II-serie. I division I kan licensierade spelare delta (från division IV-lag och nedåt i seriesystemet), men max två av dem får vara på planen samtidigt.

Nu varnar Lemlands Mathias Sjölund för att det nuvarande regelverket hotar att urholka såväl motionsserien som de åländska fotbollsföreningarna på lägre nivå.

– Vi skulle hellre se regler som inte begränsar de föreningsspelare som också vill delta i Korpen, och på samma sätt inte hindrar korpspelare från att göra division sju-matcher för Hammarland eller division sex-matcher för Lemland, säger Mathias Sjölund som ligger bakom den LIF-skrivelse som adresserats till IFFK samt Ålands fotbollförbund.

Läs mer i fredagens Nyan

Fakta/De här får spela korpfotboll

Spelare som licensierats och spelat seriematch eller del därav, för någon förening i ligan – division III (senior) äger ej rätt att deltaga i motionsserien. Spelare som har aktiv licens på denna nivå, men ej spelat seriematch eller del därav, äger rätt att delta endast i motionsseriens division I (herr) och Damserien.

I herrarnas division 1 och damserien är det tillåtet att ha max 2 officiella (licensierade) spelare per lag på planen samtidigt. Gäller även officiella ”junior- och ungdomsspelare” som spelar t.ex. i Upplandsserien.

Herrarnas division II är endast öppen för icke licensierade spelare.

Om lag bryter dessa regler i någon match tilldöms laget noll poäng och motståndare i aktuell match vinner matchen med 5-0.

Källa: Direktiv för Ålands Fotbollförbunds motionsserie 2015, Ålands fotbollförbund.