DELA

Seglare kvalade in till sommarens öspel

SEGLING. Måns Lundberg, Micke Berg, Niklas Areschoug och Markus Rönnberg representerar Åland vid öspelen på Isle of Wight 2011. Det står klart efter helgens ÅM.
Helgens ÅM för lättbåtar var samtidigt kval till öspelen 2011. Två öspelsplatser stod på spel i laser radialklassen och ÅSS-seglarna Måns Lundberg och Micke Berg tog hand om dessa. Lundberg vann klassen med fem poäng, Berg blev tvåa på nio poäng och Daniela Rönnberg tog hem ÅM-bronset på 13 poäng.
I laser standardklassen var MSF-seglaren Niklas Areschoug redan var klar för öspelen. Han var också överlägsen under ÅM och tog hem guldet på fem poäng efter att ha spikat alla sina race. Bakom Areschoug var det jämnare och ÅSS-seglarna Markus Rönnberg och Emil Nordlund var de som gjorde upp om silvret och den andra öspelsplatsen.
– Avgörandet kom först i sista racet. Emil ledde poängmässigt och Markus var tvungen att vara före Emil och sämst tvåa för att knipa silvret, berättar ÅSS på sin hemsida.
Rönnberg lyckades med detta och slutade på samma poäng som Nordlund. Tack vare att han var före i mål i det sista racet fick han silvret och öspelsplatsen.

Övriga ÅM-klasser
ÅM innehöll även en optimistklass och en laser 4,7-klass. De ingick inte i öspelskvalet.
ÅSS-seglaren Thomas Tennström försvarade sitt ÅM-guld från i fjol efter att han vunnit samtliga race. Tvåa blev Jonathan Lundström och trea blev Milio Schauman, även de från ÅSS. I den yngre optimistklassen segrade ÅSS-seglaren Isak Nordlund.
Laser 4,7-klassen dominerades av MSF-seglaren Simon Karlsson som också vann alla sina race. Tvåa blev ÅSS-seglaren Melker Lundberg och trea blev MSF-seglaren Elias Andersson.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax