DELA

Segdragen skada sätter punkt för ”Sjölles” fotbollskarriär

FOTBOLL. Peter ”Sjölle” Sjölund har hämmats av en lårskada under i stort sett hela säsongen.
IFK Mariehamn har därför valt att inte förnya hans kontrakt, och Sjölle lägger därför av.
– Det är klart det är deppigt, säger han.
Efter nio år i IFK Mariehamn och mer än det dubbla som fotbollsspelare lägger Peter ”Sjölle” Sjölund, 28, fotbollsskorna på hyllan. Hans kontrakt med IFK går ut i höst och på grund av en skada som inte vill läka har klubben valt att inte förlänga.
– Jag förstår IFK. De kan ju inte gärna skriva kontrakt med en skadad spelare, säger han.
Samtidigt som han gått och hoppats på att bli bättre han har nu även börjat acceptera läget.
– Sånt är livet, och just nu är det en del blandade känslor. Det ska bli skönt att vara ledig ett tag men samtidigt är det såklart vemodigt. Jag är bara 28 år så det är egentligen för tidigt att lägga av, säger han.


Kom tillbaka för tidigt
Det var i början av året som han opererades för en trasig sena ovanför knäet. Han hade då ingen aning om att skadan skulle förstöra säsongen och att fotbollskarriären skulle få ett så snöpligt slut. Läkaren som opererade Sjölund sa först att det skulle ta tre till sex månader till matchform.
– Jag trodde ju att jag skulle vara tillbaka redan i maj. Att det skulle bli så här hade jag inte väntat mig, säger han.
”Sjölle” kom också till i spel i somras, men det var enligt honom själv alldeles för tidigt.
– Jag borde ha väntat. Men med så många skadade i laget som det var då bestämde jag mig ändå för att spela. Det skulle jag aldrig ha gjort, säger han.
Han har i efterhand fått besked från en annan läkare att han skulle ha väntat minst tolv månader innan spel.


Väntar besked
I nuläget väntar han på ytterligare ett besked om sin skada för att se vad som kan göras. Fram tills dess styrketränar han lite lätt.
– Även om jag skulle få besked om att jag kan vara tillbaka i mars, är det ändå alldeles för tidigt. Jag är då långt i från klar att spela, säger han.
Han lever ändå på hoppet om att någon gång kunna göra comeback i högsta ligan.
– Jag kommer verkligen att sakna stämningen i omklädningsrummet och allt roligt som vi har haft tillsammans. Och det blir tomt att inte träffa de andra spelarna varje dag som man har gjort nu i så många år. Men vi får se. Det blir ett sabbatsår nu till att börja med, och går det skulle jag verkligen vilja spela med IFK igen i framtiden. Någon lägre nivå lockar inte, säger han.


Civil karriär
Nu härnäst ska han på en tre veckor lång semester till Australien med sina fotbollsspelande syskon Annica och Daniel ”Daja” Sjölund. Sen tror han att det blir mer kännbart att fotbollen inte kommer att finnas där som alltid tidigare.
– Jag har spelat fotboll i stort sett varje dag i 20 år, så det kommer att kännas konstigt. Jag får hitta på något annat att göra, troligtvis blir det mer tid över för golf, säger Sjölund som har 16 i handicap.
Han har även vid sidan av fotbollen jobbat på Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag i tre och ett halvt års tid. Och det är den civila karriären som kundtjänsteman som nu kommer att få ”Sjölles” totala uppmärksamhet. I varje fall tills han snörar på sig dojorna igen.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax