DELA

Sasha Anttilainen är tillbaka i matchen

FOTBOLL. Med lite drygt en månad kvar till ligapremiären är IFK Mariehamns anfallare Sasha Anttilainen tillbaka i spel.
Efter drygt två månaders skadefrånvaro spelade han internmatch i tisdags och hoppas kunna spela ligacupmatch mot Inter nästa lördag.
IFK Mariehamn har fått tillbaka en viktig kugge i laget. Efter två månaders skadefrånvaro spelade i tisdags Sasha Anttilainen en internmatch mot lagkamrater och spelare från Ålands fotbollsakademi.
– Det känns riktigt härligt att äntligen få spela igen. Det kändes bra även om jag nu har en del träning att ta igen, säger Anttilainen.
Det var i mitten av januari som han fick en svårläkt bristning i framlåret. Han har därefter sakta men säkert kommit tillbaka genom gymträning och spinning. Och sedan någon vecka tillbaka har han även varit med på fotbollsträningarna.

Redo till ligastarten
Anttilainen spelade hela tisdagens internmatch som var 2×35 minuter. Men det är oklart om han är redo att spela ligacupmatchen mot Inter om drygt en vecka.
– Jag kommer antagligen finnas med i truppen men jag kommer inte spela nittio minuter. Jag tror nog att jag byts in mot slutet av matchen, säger han.
Men enligt honom själv finns det inte någon tvekan om att han är i fullfjädrad form till ligapremiären mot Inter den 19 april.
– Klart att jag hinner till ligastarten, jag är ju ryss, säger en strålande glad Anttilainen.

Positivt enligt Ward
Och det var också ett positivt intryck IFK:s assisterande tränare Stephen Ward fick av Anttilainen i internmatchen.
– Sasha såg pigg och motiverad ut. Det syntes att han var riktigt sugen på att spela. Men han måste hålla igen lite på träning och inte pusha fullt ut än, säger Ward.

Fortsatt skadade
Det finns dock fortfarande andra spelare i truppen som fortfarande dras med skador. Wilhelm Ingves, Jimmy Sundman, Johannes Nordström och Simon Enqvist är ännu inte helt skadefria. Men de har börjat delta i uppvärmning och lättare passningsövningar på träning med resten av laget.
– De har några besvärliga hårfina frakturer som tar tid att läka. Men alla har i varje fall fotbollsskorna på nu och finns med på träning, även om det inte är fullt ut än, säger Ward.
Men särskilt oroligt är Ward inte över att flera av IFK:s spelare inte har kommit längre i sin träning så här långt in på säsongen.
– Det behöver inte bara vara något negativt. Har man varit borta så länge som sex till sju veckor så kan det också ha motsatt effekt. När adrenalinet flödar kan man bli ännu mer inspirerad att spela, säger Ward.

Fakta/internmatchen:
IFK Mariehamn spelade en internmatch i Eckeröhallen i tisdags kväll som slutade 4–4. Förutom IFK-truppen deltog också spelare från Ålands fotbollsakademi.
Så här såg lagen ut:
Gustav Långbacka Erik Lundberg, Tennant McVea, Fredrik Appel, Patrik RikamaTamas Gruborovics, Marcus Olofsson, Dmytro Pronevych, Lennart NylundPetteri Forsell, Ted Göstas.

Willis OchiengStephen Ward, Mate Dujilo, Dmytro Voloshyn, Kenneth VickströmAnte Simunac, Johan Carlsson, Mika Niskala, Amos EkhalieSasha Anttilainen, Rezgar Amani.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax