DELA

Salmén summerar säsongen

GOLF. – Jag trodde aldrig att jag skulle bli så påverkad av alla nya intryck. Jag brukar vara mentalt förberedd på det mesta men nu visade det sig att jag har ganska mycket nerver jag också.
Så säger Anna-Karin Salmén som i år genomfört sin första säsong på damernas Europatour i golf.
Anna-Karin Salmén har spelat tolv deltävlingar på damernas Europatour i golf i år. Två gånger har hon klarat cutten, vilket innebär att hon gått vidare till den tredje och avslutande rundan på just den deltävlingen.
– Resultatmässigt har det inte gått så bra men annars måste jag säga att det har varit mitt bästa år hittills. Jag har lärt mig enormt mycket och det har varit jätteroligt. Kanske mitt roligaste golfår trots att resultaten inte varit så bra, säger Salmén.
Hennes konkurrenter förbereder sig just nu för årets sista deltävling som spelas i Dubai under Luciahelgen. Salmén kommer inte att delta eftersom hon är sjukskriven efter att ha opererat sköldkörteln nyligen.
– Kvalet till nästa års tour börjar den 14 december. Jag vet inte om jag kan vara med eftersom jag inte kan träna ännu. Jag har inte hållit i golfklubborna på fem veckor så jag vet inte om det är värt att fara eller inte. Det är tufft både psykiskt och fysiskt att gå nio rundor på tio dagar som det rör sig om där. Jag vet inte om jag orkar det ännu.

Svenska touren
I slutet av veckan ska Salmén bestämma sig för om hon kan delta i kvalet eller inte.
Vad händer om du inte kvalar in till Europatouren 2010?
– Då är det i första hand den svenska touren som gäller. Sedan fick jag information från Europatouren att de ska lansera någon annan sorts tour nu i december där man kan spela mer än tidigare även om man inte får spela på Europatouren. Jag blev väldigt glad när de berättade det för även om den svenska touren är bra så känns det aldrig roligt att behöva ta ett kliv tillbaka.

Negativa tankar
Salmén spelade sin sista deltävling i mitten av oktober. I dag när hon tänker tillbaka på säsongen säger hon att den golfmässigt känns ganska diffus.
– Jag har märkt att fokus har försvunnit en del från själva golfen eftersom det har varit så mycket annat runt omkring. Bara en sådan sak som att boka alla resor har tagit jättemycket tid.
Alla de nya intrycken är enligt Salmén en del av det som påverkat hennes resultat negativt.
– Det är inget i spelet som strulat egentligen utan till 95 procent handlar det om det mentala. Det är svårt att förklara för någon som inte varit med om det själv. Dels handlar det om alla nya intryck och dels handlar det om att jag nu har spelat tillsammans med alla dem som jag läst hundratals artiklar om i tidningar förut. De är världskändisar och plötsligt står jag där och ska spela mot dem. Det är lätt att nervärdera sig själv och tänka att man inte är lika bra.

Mental träning
För att få ordning på tankarna har Salmén börjat träffa sin mentala tränare Christoph Treier igen.
– Jag känner att det är det bästa jag gjort. Jag har inte haft regelbunden träning med honom på flera år eftersom jag alltid tyckt att jag varit väldigt stark mentalt. Det har varit en sak som jag prioriterat bort. Nu i efterhand kan jag se att jag absolut inte borde ha gjort det. Det har straffat sig men nu är jag glad att jag tagit upp den träningen igen.
Salmén tillägger att det känns skönt att ha det första året på Europatouren avklarat.
– Den dag jag spelar på touren igen kommer jag att känna mig mer bekväm. Det kändes redan bättre på de sista tävlingarna jag spelade i år. Alla de som spelat länge säger att de första åren på touren är svårast, att det går dåligt för alla innan man acklimatiserat sig. Det är skönt att höra.

Långsiktigt
De blygsamma resultaten till trots är Salmén nöjd med sitt första år på touren. Hon säger att hon gått framåt spelmässigt och att hon lärt sig mycket. Hon uppskattar alla nya människor hon lärt känna och alla ställen hon fått besöka, och hon säger att träningsmöjligheterna har varit fantastiska.
– De gånger man missat cutten har man gått ut och sett när de andra spelat istället och det har också varit väldigt givande. Jag har sett en helt annan golf än vad jag gjort tidigare och jag har sett att det finns många olika sätt att spela. Det har varit bra att se och jag tror absolut att jag utvecklats tack vare det.
Inför framtiden har Salmén gjort upp en tidsplan som sträcker sig många år framåt i tiden.
– En del av problemet i år har varit att jag inte hade satt upp något specifikt mål för mig själv. I början handlade allt om att klara cutten. När jag väl gjorde det kändes det som att jag redan uppfyllt mitt mål vilket ledde till att jag spelade ännu sämre golf. Nu har jag tillsammans med Christoph gjort upp en plan med olika delmål men jag är realist och jag förstår att det kommer att ta sin tid. Jag kommer inte att vara etta på touren nästa år. Jag måste träna, bli helt van med situationen och avslappnad. Jag ger det många år.

MALIN LUNDBERG