DELA
Foto: Stefan ÖhbergFrancilia Höstman.

”Så tävlingslikt som möjligt – men utan press”

GYMNASTIK. Åländsk gymnastik står sig stark.

I helgen ställde ett 60-tal gymnaster upp i MGF:s klubbmästerskap.

– Och flera av dem gjorde sin första tävling. Kul att så många ville vara med och testa, säger verksamhetsledaren Ylva Watkins.
Ett sextiotal gymnaster från åldrarna 6 till 14, i klasserna B, C och D – där har ni Mariehamns gymnastikförenings klubbmästerskap den gångna helgen.

Även om de tre främsta gymnasterna i varje gren premierades var det inte tal om något gravallvarligt tävlande i Bollhalla. Alla som deltog fick medalj för sin medverkan, och att få barn och ungdomar att våga delta inför publik var för MGF viktigare än prestationerna på mattan.

– För hälften av dem i den lägsta klassen (B) var det tävlingsdebut, och många var nog nervösa. Det var mycket föräldrar där och kollade på, och de måste ju vänja sig vid att det är publik om de ska tävla framöver. Målet med ett KM är att göra det så tävlingslikt som möjligt, men utan press på att allt ska vara perfekt och jättestränga domare, säger MGF:s Ylva Watkins.

– Man ska kunna vara med oavsett om man tränar en eller fem gånger i veckan. Flera av dem som var med i söndags hade inte gymnastikdräkt, och det är helt okej för oss även om det inte hade varit det på en tävling i fastlandet, till exempel. Vi vill att tröskeln till att börja tävla på hemmaplan ska vara så låg som möjligt.

Läs mer i onsdagens Nyan