DELA

Rösta fram 2006 års händelse på hemmaplan

Ålänningar har den trevliga vanan att plocka mästerskapsmedaljer på bortaplan. Men även här hemma kan vi njuta av högklassiga idrottsevenemang. Vad var årets sporthändelse på hemmaplan?
Ove Lehto blev världens starkaste man när han plockade VM-guld i tungviktsklassen i styreklyft i Norge, Kenneth Sandvik korades till både VM-mästare i bänkpress i Ungern samt EM-mästare i styrkelyft Tjeckien, Linda Jansson tog VM-guld för lag i racketlon i Österrike och individuellt VM-guld i Belgien, Staffan Lindberg blev Europas bästa matchravingseglare genom att inkassera guldet i Tyskland.
Men även Åland har det senaste året berikats med flera evenemang och händelser som går till historien. Vad är det du som publik minns bäst från året som gått? Nu kan du vara med och rösta fram Årets sporthändelse på hemmaplan och är samtidigt med i utlottningen av fina priser; bland annat står en resa till Stockholm och Nordea Nordic Light Open på spel.
Så här gör du: Skicka ett SMS med texten RÖSTA följt av ditt alternativ till nummer och skicka det till nummer 173521. Till exempel ”RÖSTA 1”, du har då röstat på det första alternativet. SMS:et kostar 0,95 euro och går till ett välgörande ändamål inom idrotts-Åland.
1. Jippomatchen mellan DUV-IFK.
När De Utvecklingsstördas Väl ville möta sina idoler i IFK Mariehamn, arrangerades en minnesvärd match på Wiklöf Holding Arena i slutet på augusti. Ingen kan glömma den genuina glädje som spred sig hela vägen från spelplanen långtupp på läktaren.

2. WHA-läktaren stod klar.
Åland fick en egen nationalarena när jättebygget av läktaren i Idrottsparken stod klar. Mariehamns stad och Wiklöf Holding öppnade plånboken och ålänningarna kan i dag bevittna såväl fotboll som idrott från en högklassig arena.

3. Åland fick världstouren i beachvolley.
Alandia Top Show är med och sätter Åland på Idrottskartan tillsammans med Ålands, Sveriges och Finlands volleybollförbund när en deltväling på världstouren i beachvolley gästar landskapet nästa år. Ett besked som alla kan glädjas över.

4. EM-kval för 17-åringar arrangerades på åländsk mark.
EM i fotboll blev verklighet på Åland när Polen, Finland, Albanien och Israel gjorde upp i ett kval för 17-åringar i oktober. Tidigare IFK Mariehamnaren André Karring var med och fixade vidare avancemang för Finland.

5. TV-kändisarna i FC Z välgörenhetsspelade mot IFK:s damer.
Såpalaget FC Z med den stora profilen Tore Kullgren spelade mot IFK Mariehamns damer en varm julidag. 1.022 betalande besökare såg välgörenhetsmatchen och hjälpte samtidigt cancerfonder både på Åland och i Sverige.

6. IFFK säkrade avancemang till tvåan.
Redan i första kvalmatchen av tre, säkrade IF Finströmskamraterna avancemang till division II när man besegrade City Stars hemma på Markusböle. I januari förra året pratade man om att stiga inom en treårsperiod, det gick mycket fortare än så.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax