DELA

Rikama gav ett rappt intryck

FOTBOLL. I fredags kväll sparkade IFFK och Östernäs inne-ÅM igång i Eckeröhallen. Under lördagen spelades ytterligare två ÅM-matcher. I matchen mot Hammarlands IK skickade IFK Mariehamn en hel del nytt spelarmaterial ut i hetluften. Bland annat testades Patrik Rikama som gjorde ett rappt intryck på högerbacken.
Det var försäsongstypiska matchbilder som präglade årets första ÅM-drabbningar. I form av ett helfärskt ytterbackspar i testspelande Patrik Rikama och blott 15-årige Fredrik Appel bjöd IFK Mariehamn hundratalet personer i Eckeröhallen på nyheter i matchen mot HIK. Dessutom debuterade Wilhelm Ingves i anfallet för grönvitt.

Ingves målade
HIK kunde inte hindra Ingves från att behärskat nicka in 1–0, men stod annars emot bra i första halvlek. I andra höjde IFK tempot och luckrade upp Hammarlandsförsvaret och ryckte ifrån till 5–0. Mika Niskala nätade dubbelt medan Alexander Weckström och Mats Gustavsson spädde på med varsin strut.
Patrik Rikama spelade från start på högerbacksplatsen och spelade 90 minuter. Det potentiella förvärvet gav ett stabilt och rappt intryck och försämrade knappast sina chanser till ett kontrakt.
– Nog är jag nöjd även om det alltid finns saker att förbättra. Inläggen skulle jag vilja ha hundraprocentiga, kommenterar Rikama sin insats efter matchen.

Annorlunda spelartyp
Den 23-årige Atlantisspelaren pratar förträfflig svenska och ger ett mycket sympatiskt intryck vid sidan av planen. Att smälta in i laget vid en eventuell övergång skulle vara det minsta problemet.
– Jag tror att jag har visat vad jag är för typ, också som människa. Men det handlar inte bara om kamratskap, det gäller att sätta sig i respekt och få ett godkännande av de övriga i laget också, menar Rikama som tog för sig ordentligt på konstgräset i Eckeröhallen och visade upp ett rörligt och rappt spel.
Han svarar diplomatiskt på vad han tror om en fortsättning i IFK.
– Det är helheten som gäller, det är lite som att flytta till ett annat land, säger Rikama som dock påpekar att Åland varit en positiv kulturchock.
Även om ingenting är bestämt ännu är tränaren Pekka Lyyskis intryck av Rikama gott så här långt.
– Han är en annorlunda ytterback än de vi har i laget idag, konstaterar Lyyski.
Rikama är kvar på Åland till den tionde januari och klubbdirektören Peter Mattsson säger att man väntar till dess med att ta ställning till framtiden.

Två för Toni
Premiärmatchen i ÅM i fredags mellan IFFK och Östernäs slutade 3–1 till Finströmslaget sedan Toni Lyyski nätat två gånger och Mikael Sundström en gång. Robert Lönnqvist målade för Östernäs.
I den den första division II-drabbningen i ÅM spelade IF Fram och Eckerö IK 0–0. Robert Andersson i EIK-målet räddade dock en straff.

ISAC BOMAN

sport@nyan.ax