DELA

Regatta med träbåtar i Mariehamn

Pommern Classic heter en regatta som arrangeras i Mariehamn i sommar. Vackra träbåtar seglar då runt vår fyrmastade bark.
Totalt åtta regattor för seglande träbåtar arrangeras i Sverige och Finland sommar under namnet Baltic Classic Circuit. Det inrymmer både tuffa kappseglingar och rena uppvisningar.
– Det lär bli ett av Europas största seglingsevenemang med över 400 båtar från uppemot tio nationer, säger projektledaren Olle Appelberg från Scandinavian Classic Yacht Trust, i ett pressutskick.
Redan i fjol var träbåtsseglarna på uppgång och då arrangerades fem regattor. I år fyller man på med ytterligare tre varav Mariehamn är en av orterna.
– Första vinnare av den mer än hundraåriga pokalen blev Itaka med Ingmar Bergman som skeppare. Pokalen sattes upp förra året av världens äldsta yachtdesignföretag, brittiska GL Watson, som en hyllning till nordiska konstruktörer och aktiva seglare av klassiska båtar.
Avstamp sker 1 juli i och med Hangöregattan och avslutas 13 augusti med Sveaborgsstopet i Helsingfors. Till Mariehamn kommer man 28-31 juli under deltävlingen som kallas Pommern Classic.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström