DELA

Rebecca Robison vill vara en tändande gnista

FOTBOLL. Rebecca Robison är tillbaka på Åland och i Åland Uniteds spelartrupp. Hon är spelklar redan till lördagens bortamatch mot TiPS.
– Först och främst hårt arbete och en positiv attityd, svarar hon på frågan om vad hon kan bidra med till laget.
I går gjorde Rebecca Robison sin första träning med Åland United. Robison, som även spelade med Åland United under säsongen 2008, skall representera de åländska serietreorna under resten av året.
– Det känns bra. Det har varit roligt att träffa alla dem som jag har hunnit se så här långt. Jag är verkligen förväntansfull, säger Robison som anlände till Åland på onsdag kväll.
– ”Ubbe” (Urban Truedsson, tränare för IFK Mariehamns damlag, reds.anm.) ringde när jag var mitt inne i en tuff period i skolan och det lät som ett roligt sätt att komma bort på ett tag, säger Robison om orsaken till att hon beslöt sig för att återvända till Åland.


Höga förväntningar
Robison säger sig ha viss koll på årets upplaga Åland United, även om laget har genomgått stora förändringar sedan hennes senaste sejour i klubben.
– De ligger väl trea, det vet jag. Och så känner jag till att Jaana Lyytikäinen spelar i laget. Hon är verkligen en skicklig spelare. Och Maiju Ruotsalainen har jag spelat mot och nu ska jag få spela med henne. Hon är också väldigt duktig.
Robison förväntar sig att det ska märkas att Åland Uniteds trupp är starkare i dag än vad den var 2008.
– Jag förväntar mig att spelarna skall vara ännu mera tävlingsinriktade. Och att de troligen arbetar hårdare och är skickligare individuellt. Jag förväntar mig att spelarna verkligen vill vara här.


Fortfarande kämpe
Sedan Robison lämnade Åland United har hon studerat och spelat fotboll med ett lag i Indianapolis. Hon ser flytten till Åland United som ett lyft kvalitetsmässigt. Och trots den redan starka truppen tror hon att hon kan bidra med en del till laget.
– Först och främst hårt arbete och en positiv attityd. Speciellt mot slutet av säsongen kan det hända att motivationen och orken minskar och jag hoppas att jag skall kunna vara en tändande gnista.


Bekant filosofi

Åland Uniteds tränare Marianne Miettinen känner Robison inte till så bra från förr. Men det Robison har hunnit höra av och om henne tycker hon att låter bekant och bra.
– Utgående från det som jag har hört påminner hennes spelfilosofi mycket om min collegetränares. Den är väldigt anfallsinriktad.
Miettinen har inte heller full koll på Robison efter att endast ha sett henne i en match under 2008, men hon förväntar sig att få en kämpastark spelare till laget.
– Jag räknar med att hon har ett jäkla stort hjärta och en jäkla inställning, säger Miettinen.
Och just på den fronten verkar Robison kunna uppfylla förväntningarna.
Du gjorde dig känd som en riktig kämpe när du var här senast. Är du det fortfarande?
– Oh yeah! Till och med ännu mera.

Text och foto: Martin Portin

martin.portin@nyan.ax