DELA

Rajamäkis adepter bäst på touren

GOLF. Niklas Rajamäkis adepter Kaisa Ruuttila och Lotta Wahlin slutade etta och tvåa på Nordea Tourens ranking 2010.
– Det är jätteroligt, en av de största händelserna för mig som tränare, säger Rajamäki.
Årets sista tävling på Nordea Tour spelades i Helsingborg i helgen. Lotta Wahlin slutade femma på 13 slag över par och Kaisa Ruuttila blev delad tia på 16 slag över par.
Ruuttila hade redan tidigare säkrat förstaplatsen på tourens totala ranking. Med 218.083 poäng vann hon överlägset före Lotta Wahlin som med 167.900 poäng knep andraplatsen.
– Det har varit kul att följa dem i år. Båda har visat sina rätta sidor. De är två jätteduktiga spelare och det har varit kul att se att de fått ut vad de kan i år, säger Rajamäki.

Regelbunden kontakt
Lotta Wahlin har ingått i Rajamäkis stall i många år.
– Runt sex år börjar det nog bli. Kaisa har jag tränat i ett och ett halvt år, sedan januari förra året.
Wahlin håller vanligtvis till i Sverige, Ruuttila i Finland. Rajamäki i sin tur är stationerad på Åland.
– Hur ofta vi träffas varierar väldigt mycket. Ibland är det ofta, ibland blir mellanrummen längre. Ibland kommer de hit, ibland är det jag som åker iväg. Men vi håller regelbunden kontakt via telefon och sms.
När hans spelare gör bra ifrån sig stärks även Rajamäkis eget självförtroende. Ruuttilas och Wahlins framgångar i år rankar han högt.
– Att ha båda två i toppen av rankingen på en tour där spelare från hela Skandinavien spelar är en av de största händelserna för mig som tränare.
Han vill dock inte ställa sig i rampljuset utan öser i stället beröm över spelarna.
– Båda är väldigt duktiga teknikmässigt. Men bara för att man har bra teknik behöver man inte få det att fungera alla gånger. Det gäller att få ihop det mentalt också. På den mentala biten har både Kaisa och Lotta utvecklats mycket.

Europasatsning
Inför nästa säsong ska Wahlin besluta sig för om det blir någon satsning på Europatouren.
– Hennes Europatourkort gäller till 2012 så hon har möjlighet att spela där om hon vill. Jag vet också att hon alltid haft som mål att vinna Nordea Tourrankingen. Nu blev hon tvåa så det finns kvar, säger Rajamäki.
För Ruuttilas del är målet att ta sig tillbaka till Europatouren där hon spelade för ett par år sedan.
– Jag åker ner till Spanien om några veckor för att träna tillsammans med henne inför kvalet till Europatouren som går i november-december, säger Rajamäki.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax