DELA

Proffsboxningsgala planeras i Godby

En ny proffsboxningsgala på Åland eller kanske en K1-gala.
Planerna är ännu i sin linda men endera kan komma att arrangeras i Ålands idrottscenter inom en snar framtid.
– Det behöver hända lite under lågsäsongen på Åland, så det är inte omöjligt att det blir av redan nu i vinter, säger John Holmberg.
Det har tidigare arrangerats proffsboxningsgalor i Mariehamn. Men för fem år sedan beslutade Mariehamns stad att förbjuda den typen av sportevenemang i kommunens idrottshallar.
Nu kan det i stället bli aktuellt med en proffsboxningsgala eller en K1-gala, en gala med flera olika kampsporter, i Ålands idrottscenter i Godby, Finström. Där finns inget liknande förbud som det i Mariehamn.
– Efter att galor arrangerats i Mariehamn så finns Åland med på kartan när det gäller den här sporten. Hallen i Godby är kanske inte lika stor som Baltichallen, men den lämpar sig för den här typen av ändamål. Jag som brinner för idrottsturismen tycker att det skulle vara ett guldläge att arrangera något sånt här under vintern när det inte händer så mycket annat på Åland. Det finns inget konkret inbokat men det är inte helt osannolikt att det blir av nu någon gång mellan sista september och fram till maj, säger John Holmberg som då liksom nu i så fall är arrangör.


Letar tv-samarbete
Även om inget konkret är inbokat ännu så har det planerats kring ett evenemang under en tid.
– Eftersom jag har en hel del kontakter sedan tidigare så jag har lagt ut lite krokar. Och visst finns det intresse. Men för att få det att gå ihop ekonomiskt så måste man få galan tv-sänd och på den vägen få in annonsintäkter, säger Holmberg.
Något avtal med ett tv-bolag har han inte än, och bolaget som sände de tidigare galorna på Åland finns inte längre.
Men får han till stånd en överenskommelse med ett bolag så tror han sig kunna attrahera stora namn inom sporten.
– Jag vill inte nämna några men de ska vara idrottare som håller hög kvalitet, säger Holmberg.


Hyckleri
Får Holmberg bara det ekonomiska på banan så tror han inget ska stoppa arrangemanget. Även om det ofta kommer högljudd kritik från flera håll i samhället så är det enligt finländsk lag tillåtet att anordna proffsboxningsmatcher.
Att Mariehamns stad har förbjudit den typen av matcher i sina idrottshallar tycker Holmberg är löjligt.
– Det är ett visst hyckleri på Åland att inte tycka proffsboxning är okej. Men att samhället är uppbyggt av inkomster från alkohol, tobak och spel, det är okej, säger han.
Han tycker dessutom att proffsboxning får överdrivet mycket kritik för att vara en farlig sport.
– Det här sker i kontrollerade former och det är ett seriöst arrangemang. Inom den här sporten finns det många oseriösa människor men också väldigt många seriösa, säger han.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax