DELA
Foto: Ida K Jansson

Prioriterar träning framför tävling

FOTBOLL. Årets tekniktävling i Eckeröhallen lockade till sig ungefär 90 barn. Det är 40 fler än i fjol.
– Genom att sudda ut tävlingsstämpeln och i stället locka med träning vill nog allt fler komma, säger tävlingsledaren Johannes Nordström.

Snitslade banor, jonglering, inlägg och passningar.
Söndagens tekniktävling innefattade många olika moment och deltagarantalet var – till skillnad från i fjol – relativt högt.
90 barn från hela fasta Åland slöt upp. Det är ungefär 40 fler än i fjol. Det är Åland fotbollsförbund (ÅFF) som står för arrangemanget och tävlingsledare var FC Ålands Johannes Nordström.
– Just dessa årskullar innehåller fler barn än tidigare års. Men samtidigt tror jag inte att det är hela sanningen till att så många fler kom i år, säger Johannes Nordström och fortsätter:
– Vi har medvetet försökt sudda ut tävlingsstämpeln. Visst är det i grund och botten en tekniktävling men vi vill att barnen ska se det mera som ett roligt träningstillfälle där alla, som vill, får vara med och lära sig nya saker.
Johannes Nordström menar att man från ÅFF:s sida hellre prioriterar kvantitet före kvalitet.
– Vi vill inte att något barn ska tänka ”jag åker inte eftersom jag ändå inte kommer att vinna”. Ingen ska få känna sig exkluderad utan tvärtom ska alla känna sig välkomna.
Johannes Nordström menar att man inte får låta sig luras av namnet tekniktävling. Tävlingen, eller ska vi säga träningstillfället, innefattar enligt honom mycket mer än så.
– I fotboll räcker det inte med att bara ha bra teknik. Och därför innefattar tekniktävlingen många andra moment också. För att nå ett så bra resultat som möjligt krävs också spelintelligens, bollkontroll och taktik, säger han.
Till nästa år hoppas Johannes Nordström på ännu fler deltagare.
– Det ska inte vara någon omöjlighet. Jag hoppas att årets deltagare tar med sig en positiv känsla härifrån och att ännu fler kommer till nästa år.
Tekniktävlingen inriktar sig till barn i åldrarna 8–15 år. Vinnarna ur varje årskull från 10 år och äldre får chansen att delta i den nationella tävlingen i Kuopio, som avgörs 19–20 november. Vilka som gått vidare kan ni se i onsdagens papperstidning.