DELA

Bantat ÅU kickar i gång säsongen

FOTBOLL. Här kickar Åland United i gång försäsongen.

Utan sina utländska importer.

– Det är av ekonomiska orsaker, säger sportchefen Mikael Virta.

I vanliga fall är samtliga truppmedlemmar i Åland United på plats när laget inleder sin försäsongsträning i januari. Men i år väntar klubben till februari med att, frånsett estniskan Pille Raadik, ta in utlandsimporterna: Cynhtia Uwak (Nigeria), Raissa Feudjio (Kamerun), Khym Ramsay (Skottland) och Ayaki Shinada (Japan).

Anledningen är ekonomisk.

– Fjolårets intäkter blev betydligt mindre än planerat vilket gör att vi har mindre pengar att spendera på truppen i år. Det är inte idealt på något sätt, men då budgeten är stramare har vi inget val, säger sportchefen Mikael Virta.

”Personligt bakslag”

Inför fjolårets säsong arbetade Virta in konceptet med flerårskontrakt för att få en större stabilitet i truppen. Att det ekonomiska läget nu gör att klubben tvingas frångå den principen är något sportchefen beklagar.

– Ja, vi tvingas gå ifrån idén om längre kontrakt och personligen är det ett bakslag. Så ser vår verklighet ut numera med niomånaderskontrakt som löper från februari till i slutet av oktober. I princip kan man säga att våra spelare permitteras tre månader om året.

Hur påverkar det träningsupplägget?

– Gary (Williams) har meddelat styrelsen om att det kommer att fungera med den här planeringen och då får vi tro honom.

Kan det finnas något positivt med den här nyordningen?

– Ja, det är klart. Rent träningsmässigt tror jag att Gary och Craig (Wight, ass. tränare/målvaktstränare) kan jobba mer intensivt med de yngre spelarna i truppen. De kommer att få mer uppmärksamhet än om alla spelare hade varit på plats.

Läs mer i tisdagens Nyan