DELA

Premiär för Nyanbommen

ORIENTERING. På torsdag drar Nyanbommen igång. Ett motionstillfälle som kommer att återkomma en gång i veckan där alla som vill kan prova på orientering.
– Karta köper man på plats, förklarar Tapani Sivén i ÅID-orientering.
Nu på torsdag är det premiär för Nyanbommen som ÅID arrangerar en gång i veckan fram till 6:e september. Kombinationen motion och naturupplevelse är vad Tapani Sivén hoppa ska locka lite mer människor till sporten.
– Jag är oroad över att orienteringen håller på att dör bort på Åland. Vi har en ålderslucka på nästan 20 år, säger han.

Kan välja starttid
Orientering är inte bara en tävlingssport. Både på svenska sidan och på fastlandet är det en vanlig motionsform. Något som Sivén nu hoppas att ålänningarna ska upptäcka. Tanken med Nyanbommen är att folk ska få prova på vad orientering är.
– Vi bjuder en möjlighet och någon kanske nappar, säger Sivén.
Torsdagens premiär sker med start från Timotejgränd i Mariehamn. Starttider är mellan 18.30-19.30.
– Man kan själva välja starttid.
Mål och tidtagning stängs 21.00.

Fem olika banor
Det finns fem olika banor och svårighetsgrader: A=Stigorientering cirka 2 km (lätt), B=Stigorientering cirka 3-4- km, C=Normal lättare orientering cirka 3 km, D=Normal orientering cirka 4-5 km och E=Normal orientering cirka 6-7 km.
– Det finns någonting för alla, säger Sivén.
Resultaten och deltagarnas namn från Nyanbommen som alltid sker på torsdagar kommer sedan att publiceras i Nyan under fredagen eller lördagen.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax