DELA
Foto: Jonas Edsvik

Politisk reklam väcker frågor

FOTBOLL. Politisk reklam i samband med idrott är inte förbjudet i Finland. Men är det lämpligt? Frågan har nu aktualiserats i samband med att Åländsk demokrati sponsrar ligalaget Åland United.

Det var Ålands radio som under torsdagen var först med att uppmärksamma sponsoravtalet mellan Åländsk demokrati (ÅLD) och Åland United (ÅU).
Enligt ÅU:s sportchef Mikael Virta handlar det om ett sponsorpaket där ÅLD bland annat fungerar som spelarsponsor åt tyska mittfältaren Florin Wagner.
– Mot en ekonomisk ersättning får Åländsk demokrati synlighet, precis som alla våra sponsorer, säger Mikael Virta.
Initiativet kommer i grunden från Åland United.
– Inför säsongen erbjöd vi alla lagtingspartier att stötta oss. Från början hade vi förhoppningar om ett partiöverskridande projekt där hela lagtinget kunde ställa upp som en gemensam kraft, men det enda partiet som anmälde intresse var Åländsk demokrati, säger Mikael Virta och fortsätter:
– Några partier svarade att de inte var intresserade då det inte är valår och andra svarade inte alls.

Anser du det lämpligt att politiska partier sponsrar Åland United?

– Ja, varför inte? Vi ser gärna att så många personer som möjligt stöttar oss, säger Mikael Virta, som menar att detta inte är första gången ett politiskt parti sponsrar Åland United.
– Nej, nej. Det här är inget nytt fenomen utan snarare kutym. Genom åren har flera partier sponsrat oss. Jag minns inte exakt vilka, men både Socialdemokraterna och Centern har gjort det.
Ligalaget IFK Mariehamn har för tillfället inga sponsoravtal med politiska partier men enligt klubbdirektör Peter Mattsson har man tidigare haft det.
– Då har det varit frågan om små annonser i våra programblad till exempel. Men i år har ingen hört av sig, säger Mattsson.

Läs mera om detta i fredagens Nya Åland.