DELA

Nytt ÅU-lag skriver historia

FOTBOLL. Åland Uniteds juniorsatsning bryter ny mark.

För första gången har föreningen ett ungdomslag med i Upplandsserien.

– Helt i linje med vår vision om att landsortsföreningar ska kunna använda vårt namn för att få ihop spelare till ett flicklag, säger ÅU-sportchefen Mikael Virta.
Åland United bildades 2004 när Lemlands IF och IF Finströms Kamraterna gjorde gemensam sak för att få till en satsning på damfotbollen. Därefter har övriga fotbollsföreningar på Åland anslutit sig till samarbetet, och är så kallade ”ägarföreningar” till elitlaget Åland United.

För att göra en liknelse till husbygge har Åland Uniteds ligalag varit taket i en organisation utan både grund och väggar, eftersom verksamheten saknat ungdomslag.

Men våren 2016 kan en nyordning skönjas.

Åland Uniteds F02/03-lag är det första flicklaget som är ÅU-registrerat i seriesammanhang. Spelarna har hämtats från tre olika klubbar: Jomala IK, Lemlands IF och Hammarlands IK.

ÅU har gjort en satsning på ungdomssidan på senare år, med gemensamma träningar för landsortsföreningarna och a-lagsspelare som hjälper till på ledarsidan. Åland Uniteds lagkapten Pille Raadik är det nya F02/03-lagets huvudtränare.

Vision

 

– Vi har under en tid haft en vision om att alla lag från våra ägarföreningar ska ha möjlighet att använda Åland Uniteds namn om de behöver. Det här är det första ungdomslaget som går under namnet ÅU, och där alla spelare är registrerade för oss, säger Mikael Virta.

– Och det är helt i linje med att vi vill att vår klubb ska vara en serviceinstans till våra ägarklubbar utanför Mariehamn där det kan vara svårt att få ihop flicklag. Under Åland Uniteds flagg kan man dra ihop spelare från flera olika klubbar och undvika alla dessa kombinerade klubbnamn.

Att det ska bildas mängder av Åland United-ungdomslag framgent hör dock inte till visionen, enligt Mikael Virta.

– För mig är det helt egalt vad ungdomslagen heter, det vi vill är att alla åländska flickor som vill ska kunna spela fotboll, säger Virta.

– För att ta ett exempel är det sällan problem för IFK Mariehamn att få ihop lag till elvamannafotboll. Problemet är när inga andra klubbar får ihop tillräckligt många spelare, och så tvingas de som vill fortsätta med fotboll att söka sig till IFK som då står med en 25 tjejer stor trupp. Kan man då i stället få två lag där Åland United är ett så är det bättre för åländsk flickfotboll.

Från elvamannafotboll och uppåt sker sedan utvecklingen naturligt i den åländska damfotbollsstegen, menar Virta.

”Bra med Raadik som tränare”

 

– Förhoppningsvis breddar vi flickfotbollen så att vi kan ha två, tre lag i alla åldersklasser. När spelarna blir äldre finns IFK Mariehamns akademi att träna i för de flickor som är mer motiverade och som vill få tilläggsträning, och därefter är det IFK:s a-lag som gäller – och för dem som vill gå hela vägen finns Åland United i slutet på stegen.

ÅU F02/03 har gjort en fin första halva i seriespelet för niomannalag i Upplandsserien och är serietvåa med fem segrar och en oavgjord på sex matcher. Serieledande Rosersberg är en poäng före ÅU, men har en match mer spelad.

Grunderna till Unitedlagets framgång lades under ett träningsläger i Spanien i början av maj.

– Det var en morot för tjejerna att samla in pengar för att kunna åka på lägret som verkligen svetsade samman gruppen på ett bra sätt, säger Anna Nordberg, en av lagets fyra hjälptränande föräldrar.

– Vi tycker alla att det är jättebra att Pille Raadik har kommit in som utomstående tränare, och det är nog bra för tjejerna också. Att få representera Åland när vi spelar i Sverige känns naturligt med tanke på att vi har spelare från tre olika föreningar och sju kommuner i det här laget.