DELA

Politiker vill att stan ordnar isbanor

ALLMÄNT. Mariehamns stad bör ansvara för spolningen av isbanor.
Det skriver politiker från Obunden samling och Ålands framtid i en motion till stadsstyrelsen.
– Det handlar inte om några stora kostnader. Stan har resurser till det, säger Anders Holmberg (ObS).
Det har blivit något av en följetong de senaste vintrarna; isbanornas vara eller icke vara i Mariehamn.
I en motion till stadsstyrelsen – undertecknad av Anders Holmberg, Stig Grönlund (ObS), Tom Forsblom (Åf) och Axel Jonsson (Åf) – skriver politikerkvartetten bland annat att:
”I flera års tid har stadens förvaltning inte haft resurser eller pengar att upplåta och spola naturskridskobanor vid stadens grundskolor och lekparker. När vintern nu närmar sig anser vi att det är en självklarhet att staden skall erbjuda barn, ungdomar, familjer och andra mariehamnare skridskoisbanor under vintersäsongen”.
Författarna till motionen menar vidare att: ”Naturisbanor bör spolas vid Strandnäs och Ytternäs skola samt Lindans lekpark och Miramarparken, kanske vid fler parker”.
Anders Holmberg menar att stadens förvaltning bör ha resurser till en åtgärd som inte kostar särskilt mycket.


”Har inte resurserna”
– Det finns plogbilar att tillgå, det finns traktorer. Och det är inga dyra kostnader vi pratar om. Enligt mig är vinsten så mycket större. Jag tror många med mig hellre ser att barn och ungdomar och familjer har någonstans att gå och skrinna i stället för att sitta hemma i soffan framför Facebook, säger han.
Motionen har remitterats till bildningsnämnden för beredning.
Bildningsnämndens ordförande Christian Nordas (Lib) menar att det inte finns resurser till att sköta isbanorna.
– Förut hade vi vaktmästare som var knutna till skolorna som kunde sköta varje skolas isbana. Men numera har vi våra killar på Idrottsparken och de har fullt upp där. Det var en förändring som genomfördes för ett par år sen, och därefter har det varit privata initiativ bakom isbanorna. Förutsatt att vädret tillåter så kommer vi att kunna ställa upp med vatten även i fortsättningen, men vi har inte resurser till att svara för isbanorna längre, tyvärr.


Läs mer i torsdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax