DELA
Foto: Ida K Jansson<07_Bildrubrik>SUCCÉFLYTT Alexander Grundström ångrar inte att han en gång i tiden lämnade Söderhamn/Ljusne i Tvåan för IFK Mariehamn som då spelade i division IV.

Poängkungen: Kom till Åland

ISHOCKEY. Alexander Grundström bytte ned sig två divisioner när han skrev på för IFK Mariehamn.

Tre år senare har poängkungen inte ångrat sitt val – och nu uppmanar han fler svenska spelare att ta steget över till Åland.
För många i Riket är Idrottsåland synonymt med fotboll och IFK Mariehamn som så sent som i höstas vann Finska cupen.

Att Åland och IFK även har en livfull ishockeyförening är inte lika känt, i synnerhet eftersom herrarnas a- och b-lag samt damjuniorer spelar i det svenska seriesystemet.

Trots att a-lagets kvaldrömmar inte infriades den här säsongen för IFK ångrar inte svensken Alexander Grundström att han valde att flytta till Åland för tre år sedan. Den gången bytte han division II-spel med Söderhamn/Ljusne för IFK Mariehamn i Upplandsfyran halvvägs in i säsongen 2012/13.

Ett par kliv nedåt i ishockeymässig kvalité – ett uppåt sett till livskvalité.

– Jag hade börjat tröttna på hockeyn hemma och det kändes som att jag behövde testa på något annat, både i livet och med hockeyn, och på Åland kunde jag få en nytändning. Och så har det verkligen blivit också, säger 25-åringen som tipsades om IFK Mariehamn av ålänningen Robin Englund, tidigare lagkamrat i Hudiksvall.

I en intervju med svenske bloggaren Benjie uppmanar han fler svenska ishockeyspelare att testa på ett åländskt ishockeyäventyr.

– Fotbollen är stor på Åland, men på vintern kretsar allt kring hockeyn eftersom vi är enda laget på ön.

Läs mer i tisdagens Nyan