DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>IFK-ORDFÖRANDE Stefan Aldeborg menar att verksamheten måste professionaliseras för att kunna växa och möjliggöra för division II-spel i framtiden.

Ordföranden: Skäligt att nå division två

ISHOCKEY. IFK-hockeys ordförande Stefan Aldeborg menar att juniorverksamheten måste växa för att i förlängningen ge a-laget spets.

– Grunden för a-laget måste utgöras av egna produkter, säger Aldeborg.
Inför säsongen 2008-09 bytte IFK Mariehamns a-lag från finska division III till att börja i Upplandsfyran. Säsongen 2013/14 realiserades målet att ta steget upp i division III.

I dag spelar såväl a-laget som b-laget och damjuniorerna i Sverige, medan a-pojkarna (födda 2001/02) spelar seriematcher på finska sidan.

– I snitt kan jag tänka mig att det tar sex, sju timmar enkel väg för att spela en match i Riket jämfört med en match i Uppsalatrakten som tar tre och en halv timmes resa enkel väg, och det var nog mycket därför föreningen en gång i tiden bytte serie. Plus att det är lättare med språket i Sverige, säger Stefan Aldeborg.

– Men även om vi spelar på svenska sidan är ju resorna vår stora nackdel. Har man spelat a-lagshockey i fem, sex år har man rest fruktansvärt mycket.

Hur ser målsättningen ut för a-laget över tid?

– Att nå division två en dag tycker jag är skäligt. Inom fem år är en bra tidsplan, förutsatt att vi har fler egna produkter i a-laget då. Vi måste bli bättre på att rekrytera unga spelare, men också att behålla dem i föreningen. I åldrarna 16 till 20 har vi få spelare, och som det är nu på herrsidan är glappet för stort mellan seniorlagen och a-pojkarna.

Läs mer i tisdagens Nyan