DELA

”Perfekt start på säsongen”

FOTBOLL. Sjukdomar och skador plågade ett brandskattat Åland United i Damälvan.
Vann gjorde laget ändå – utan avbytare i finalen.
– Vi är vana vid att ha en tunn trupp, säger Janelle Cordia.
Låt vara att motståndet utgjordes av svenska lag från division I, II och III.
Åland Uniteds uppvisning i helgens försäsongscup Damälvan imponerade (fem vinster på lika många matcher), särskilt med tanke på belastningen på spelarna: Adelina Engman fick en smäll mot huvudet under gruppspelet och missade finalen, Matilda Henriksson insjuknade inför söndagens avslutning – och till finalen mot Västerås (division I) kom United med elva spelare.
– Det är ju så vår situation ser ut, vi har en tunn trupp och det är inget nytt för oss som lag. Dessutom är Karolin Pettersson bortrest, Cynthia Uwak fortfarande i Nigeria och Hanna Blomberg går skadad, säger assisterande tränaren Mikael Virta.
Det visade sig snart räcka gott och väl med de spelare som fanns på plats.
I finalen mot Västerås visade nya amerikanskan Monica Dolinsky – ÅU:s bästa målskytt i cupen med sex fullträffar – prov på sitt fina skott när hon skickade in 1–0 i krysset från distans med kvarten spelad.
I andra halvlek tog två andra nyförvärv vid och säkrade finalvinsten: först kämpade Jaana Lyytikäinen in sin egen retur med tio minuter kvar att spela – och strax därefter spelade Dolinksy fri Juliette Kemppi som kallt rundade VIK-målvakten fram till 3–0.


Mållöst i över tre timmar
– Jag tycker Västerås stod upp bra mot oss, särskilt efter paus. Men till slut tycker jag ändå att vi vinner rättvist. Och oavsett motstånd så är det alltid skönt att inleda säsongen med en cupseger, säger Mikael Virta.
– Vi prioriterade att sätta försvarsspelet i den här cupen, och det såg bra ut.
Längst bak i ÅU:s defensiva led – som klarade sig utan insläppta mål på 200 minuters spel i helgen – stod nyförvärvet Sanna Svensson. Den tidigare Österspelaren bildade mittbackspar med Frida Thilén i finalen.
– Det kändes bra även om det är ovant för dom flesta spelarna när vi inte spelat så mycket tillsammans. I vårt lag får man vara extra noga med att vara tydlig mot varandra eftersom vi har så många spelare som talar olika språk, men det kan bara bli bättre med tiden, säger Sanna Svensson som hade ett icke-nordiskt inslag framför sig i Janelle Cordia som defensiv innermittfältare.
– Vi har fått en perfekt start på säsongen. Det finns såklart detaljer i vårt spel vi måste förbättra, men känslan är att vi inte har tappat nåt som lag gentemot i fjol. Det är absolut realistiskt att ha ligaguld som mål.

Oskar Magnusson

Läs mer i måndagens Nya Åland!