DELA
Foto: Joakim HolmströmHOPPAS PÅ STORPUBLIK David Jansson och hans kompisar i GMM hoppas att den åländska publiken sluter upp för Pekka Lyyskis sista match på söndag.

Pekka hyllas av fansen: ”En ikon”

FOTBOLL. Pekka Lyyskis sista match som IFK-tränare.

Då hoppas fansen på storpublik.

– Jag hoppas att det blir över 2 000. Det är ju Pekkas avskedsfest, säger David Jansson från GMM.
På söndag klockan 13.00 leder Pekka Lyyski för sista gången sitt IFK Mariehamn i en ligamatch när Vasalaget VPS gästar Wiklöf Holding Arena.

62-åringen har varit huvudtränare för Grönvitt sedan säsongen 2002, och har bara två övermän i Europa bland dagens aktiva långlivade managers: Ronnie McFall (som tränat nordirländska Portadown sedan 1986) och Arsène Wenger (som chefat över Arsenal sedan 1996).

– Pekka kommer ju för alltid vara en ikon för IFK Mariehamn. Han tog laget från division två till ligan och Europaspel. Det är helt osannolikt det han har gjort, säger David Jansson från Green Mean Machine, IFK:s supporterförening.

Jansson, liksom övriga IFK-fans, hoppas därför att publiken sluter upp mangrant på söndag för att ge Pekka Lyyski ett värdigt avsked.

– Vi snackade om att dra i gång en kampanj kallad ”Inte under 2 000”, men det har varit mycket annat på slutet med att ordna festen på Torget efter cupguldet och så där så det blev aldrig av. Men jag tycker att det borde kunna komma över 2 000 på söndag. Det är ju nästan unikt i Europa att en tränare stannar så länge i ett lag, och det här blir Pekkas avskedsfest.

GMM kommer att göra sitt för att söndagens ”Pekka-farväl” blir ett att minnas.

– Det blir någon form av hyllning kan jag säga, utan att avslöja för mycket. Vi fans kommer att samlas på WHA och jobba hela fredagskvällen och under lördag för att förbereda oss inför VPS-matchen, avslutar David Jansson.