DELA

Ove Lehtos första EM-guld i styrkelyft

KRAFTSPORT. Ove Lehto har kammat hem medaljer av alla slag, men prisskåpet hade ett tomrum för ett EM-guld i styrkelyft. Sagt och gjort, i helgen lyfte han hem det.
– Visst var det efterlängtat, säger han.
VM- och EM-medaljer i de flesta valörer, men det är först efter den här helgen Ove Lehto kan stoltsera med ett EM-guld i styrkelyft.
– Jag visste ju att jag var favorit, men det måste göras också, säger han.
Lehto bestämde sig först i mitten av den här veckan för att resa ner till Polen och ställa upp i tävlingen, sedan han haft en skadekänning i bröstet och axeln.
– Det hindrade inget, jag kände av det lite – men det var inga problem.
Han inledde starkt i knäböjen med tre godkända lyft där 417,5 kilo kom upp i det sista. Även bänkpressen fungerade bra, ålänningen satte som mest 322,5 kilo. Vikterna räckte till guldmedalj i båda grenarna.
– Det kändes riktigt bra i dem, det är jag nöjd med.

Snöplig miss
I sista grenen marklyft hade Ove Lehto däremot en del motgångar.
– Det fungerade inte, jag hade problem med greppet på stången och såg flera som hade det, beskriver han.
Han fixade det inledande lyftet på 330 kilo, men misslyckades med höjningen på 347,5 kilo som skulle gjort honom till tävlingens bäste lyftare på poäng.
– Lite snöpligt, hade jag dragit det hade det räckt till finskt rekord också, säger han och fortsätter:
– Men kanske var jag för nöjd, jag visste att om jag bara fixar ett marklyft skulle guldet vara klart.

I bra form
Totalt vann han tungviktsklassen på 1.070 kilo före landsmannen Jari Martikainen som tog hem silvret på 1.005 kilo och Johnny Wahlqvist som tog brons på 972,5 kilo. Härnäst väntar VM i bänkpress i Danmark om knapp tre veckor där han tävlar i konkurrens med bland andra klubbkamraten Kenneth Sandvik.
– Jag är i bra form nu, men just i dag känns det inte så bra. Jag har sjukt i båda knäna och i höften, jag känner mig som en 90-åring, säger Lehto med ett skratt på söndagseftermiddagen.
Förhoppningsvis hinner han vila sig i form samtidigt som bröstskadan läker helt tills dess. Han har inte visat upp det för någon läkare då han inte tyckt det känts så allvarligt.
– Risken är ju att jag skulle ha slitit sönder det helt nu, men det känns helt okej i dag, säger den nykorade mästaren.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax