DELA

Öspelsdamer lottade i en tuff grupp

ÖSPEL. Fyra av lagsporternas grupper inför öspelen på Rhodos i sommar lottades i fredags. Bland annat fick volleydamerna veta att de i år hamnar i en tuff grupp.
– Det finns ingen match där vi bara kan ställa in skorna, säger Erika Johansson.
Volleybollen, fotbollen, basketbollen och bordtennisen fick inför helgen alla veta hur grupperna ser ut under öspelen på Rhodos i sommar. I tre av sporterna finns åländska lag representerade.
I volleybollen lottades damlaget i grupp C tillsammans med Bermuda, Guernsey och Menorca. De tre bästa lagen – Åland, Ösel och Färöarna – var högst seedade och fördelades i varsin grupp.
– Rent spontant fick vi nog den tuffaste gruppen, säger lagets Erika Johansson och fortsätter:
– Menorca vet vi ingenting om, det är ju en helt ny ö i sammanhanget. Men Guernsey har ofta varit uppe och tampats om medaljplats och har dessutom spelat om bronset flera gånger. Bermuda mötte vi två gånger i fjol, där vi bland annat vann i vår premiärmatch mot dem. De är inte dåliga, men kom ganska långt ner efter att deras passare skadat sig.

Rutinerad trupp
I grupp A spelar Färöarna, Hitra och Rhodos, i grupp B Ösel, Orkney och Cayman Islands samt i grupp D Jersey, Grönland, Gotland och Gibraltar.
– Det känns som Ösel och Färöarna är givna segrare i sina grupper medan den sista nog är en öppen historia.
De två bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal.
– En fördel är att vi, om vi går vidare, får möta ettan eller tvåan ur D-gruppen. Det känns slagbart, annars hade det blivit betydligt tuffare. Men å andra sidan är öspelen bara vartannat år, och mycket hinner hända på två år. Får ett lag in någon bra spelare ändras mycket.
Det åländska damlaget har i år en stark trupp med sig ner till Grekland.
– Vi har mycket spelarmaterial. Förra gången hade vi flera debutanter med, och det är alltid tufft när man inte kan föreställa sig hur spelen kan vara. Men nu är det bara Erika Hovi i vår träningsgrupp som inte tidigare varit på ett öspel. På så sätt är vi bättre förberedda, säger Erika Johansson.

Många grupper
Målsättningen är klar.
– Vi siktar på finalen! Men det finns ingen match där vi bara kan ställa in skorna, men det kan också vara en fördel att få lite tuffare matcher från början.
Herrarnas volleytrupp är också lottat i grupp C tillsammans med Färöarna och Jersey. I grupp A spelar Ösel, Cayman Islands, Grönland och Gibraltar medan grupp B består av Bermuda Gotland, Guernsey och Rhodos. Där gäller det att komma sämst trea i sin grupp för att gå vidare till kvartsfinalen.
Fotbollsdamerna är lottade i grupp C tillsammans med Rhodos och Grönland. Grupp A består av Jersey, Isle of Wight och Prince Edward Island, grupp B av Guernsey, Western Islands och Bermuda samt grupp D av Gotland och Isle of Man.
Fotbollsherrarna spelar i grupp B tillsammans med Ynys Môn och Bermuda. I grupp A spelar Jersey, Gibraltar och Menorca, i grupp C Rhodos, Ösel och Froya samt i grupp D Western Islands och Gotland. Det framgår ännu inte på spelens officiella hemsida hur kvalificering ur grupperna sker.
Slutligen har bordtennisen lottats. Där spelar Åland i grupp B tillsammans med Gotland, Shetland, Isle of Wight, Isle of Man, Orkney och Menorca. I grupp A gör Guernsey, Färöarna, Grönland, Jersey, Rhodos, Gibraltar samt Ösel upp.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax