DELA

Oavgjort för United mot jumbon

FOTBOLL. Det blev oavgjort för Åland United i den sista matchen före slutspelet. Motståndarna SC Raisio kämpade bra samtidigt som hemmalaget inte fick sitt spel att fungera.
– Jag är lite besviken, sa Uniteds tränare Robert Dahlin direkt efter matchen.
Matchen mot SC Raisio i lördags var som upplagt för en seger för Åland United. Ett taggat hemmalag tog emot ett redan avslaget Raisio inför 118 åskådare och dessutom med viktiga poäng att spela för. Det var också United som tog kommandot direkt och skapade sin första målchans redan efter fem minuter när Mathilda Mörn sköt över i straffområdet.
– Vi började bra men sedan föll vi in i deras sätt att spela, sa Robert Dahlin. Vi tappade både i ork och tålamod.
Det var framförallt på mittfältet som Åland United dominerade och som vanligt var Ing-Marie Holmberg en av de bästa på plan. Det var egentligen bara hon som lyckades fördela bollarna ut på kanterna och sedan följa med på offensiva djupledlöpningar. Det var också på kanterna som inspelen skulle komma. Så var det tänkt i alla fall.
– Vi skulle spela raka uppspel och sedan ut mot kanterna och komma med inlägg, sa Natalia Rickne. Men det blev inte som vi tänkt.

Lågt tempo
Istället lyckades Raisio stänga kanterna och dra ner på tempot. Uniteds många spelvändningar blev ofta för långsamma och Raisio kunde enkelt samla sig och försvara.
– Vi föll in i deras sätt att spela. Det händer lätt och de kämpade på bra, sa Dahlin.
Trots att United dominerade första halvlek dröjde det till den tjugofjärde minuten innan de hade en riktigt farlig målchans. Det var när Natalia Rickne helt plötsligt blev fri framför Raisios duktiga målvakt Marjaana Kaaresvirta som lyckades avvärja både en och två gånger. Det var oftast okoncentrerat och tamt framför motståndarlagets mål.
– Det blir så när man möter ett sämre lag och vi tappar fokus, sa Ing-Marie Holmberg. Det var dåligt gjort av oss.
Men det ska också sägas att SC Raisio försvarade med i stort sett hela laget framför eget straffområde. Det var bara deras nummer åtta Prisca Echendu som med sin snabbhet kunde oroa det stabila hemmaförsvaret. Men avsluten kom oftast från långt håll och hamnade lätt i Minna Pykkös famn.

Rickne farlig
Uniteds farligaste chans under hela matchen kom i första halvlekens 37 minut när Natalia Rickne sprang på en djupledsboll i straffområdet och sköt ur snäv vinkel bollen i ribban. En boll som sedan balanserade ett par gånger på mållinjen innan Rickne återigen hade oturen att träffa ribban.
Ricknes djupledslöpningar och aggressiva spelstil var också Uniteds farligaste anfallsvapen som tyvärr utnyttjades för lite. SC Raisios lyckades efter hand som matchen led både göra det trångt på det inre mittfältet samt, genom duktiga ytterbackar, stänga av korridorerna för Uniteds snabba yttermittfältare.
– Det var en typisk kämparmatch och inget skönlir från något av lagen, sa Ing-Marie Holmberg. Vi ska kunna spela bättre än så här.
Med tanke på Raisios låga försvarsspel var det nästan logiskt att Uniteds bästa chans under andra halvlek inte kom förrän i den 87 minuten när Rickne på nytt blev fri framför Raisios målvakt. Men precis som tidigare var avslutet dåligt och hamnade mitt i målvaktens famn.

Behöll tredjeplatsen
Bortsett från andra halvlekens första kvart var det faktiskt SC Raisio som hade mest boll under halvleken. Men varken de eller United skapade några farligheter. Det mesta handlade om skott utanför straffområdet eller för höga inlägg. Om sanningen ska fram så var det en riktigt dålig genomförd match av Åland United.
– Bollen for för mycket hit och dit och då blir det mycket spring utan boll. Alla spelade under sin förmåga idag och vi kan mycket bättre, sa en besviken Ing-Marie Holmberg.
Men tack vare HJK:s bortaseger över PuiU räckte det med en poäng för att United skulle behålla den viktiga tredjeplatsen inför slutspelet. De fem bästa lagen går nu till ett avgörande slutspel där samtliga lag tar med sina poäng. För Åland Uniteds del börjar slutspelet den 15 september med en bortamatch mot just PuiU.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax