DELA

Nytt utomhusgym vid Baltichallen

MOTION. Vill du komplettera din löprunda kring spåret vid Baltichalllen med lite styrketräning?
Nu kan du göra det vid minigymmet som går att använda från och med i dag.
Och inom några veckor finns ett likadant gratisgym för motionärerna i Backeberg.


Under gårdagen göts det sista träningsredskapet fast i marken intill Baltichallen. I utomhusgymmet finns nu tre redskap som ska täcka träning av alla muskelgrupper i kroppen.
– Det är gratis för alla att använda och bra för alla motionärer som vill stärka sina muskler. Nu under sommaren är det extra skönt att man kan vara ute och slipper att fara på inomhusgym. Det är inte så att det här kan konkurrera med gymmen men kanske det får i gång folk i varje fall, säger Carl-Johan Wickström.


Ett till i Backeberg
Det var Wickströms idé att ett utegym skulle byggas och han fick nyligen igenom förslaget i stadsfullmäktige. Totalt har 4.000 euro satsats i projektet och om några veckor dyker ett likadant utegym upp vid sportfältet i Backeberg. Är reaktionerna sedan positiva från allmänheten byggs gymmen ut allt eftersom med fler redskap.
– Jag fick idén när jag var ute och motionerade i Åbo där det fanns ett utegym. Jag tyckte det skulle passa bra på Åland, för vad jag vet finns det inget liknande här sedan tidigare. Visst, det finns lekparker med ställningar men inget mer gymaktigt som det här. Själv ska jag komma hit för att träna magen, säger han.


Provtränade
Två som var snabba att testa träningsredskapen under gårdagen var Jonne Törmänen och Abdirisak Esse. De deltar just ni i dövidrottsfestivalen på Åland och under en paus från innebandyspelandet passade de på att stretcha ut.
– Jag har testat några större utegym tidigare, bland annat i Uleåborg där jag kommer i från, säger Törmänen.
Och trots att redskapen än så länge är få vid Baltichallen gillar han initiativet.
– Det är bra att det finns och det känns som en bra typ av träning, fortsätter han och drar sig upp i ett av redskapen.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax