DELA

Nytt EM-guld för Ove Lehto

KRAFTSPORT. Genom smart lyftning lyckades Ove Lehto försvara sitt EM-guld från ifjol när bänkpress-EM avgjordes i Danmark under fredagen och lördagen.
– Jag är riktigt nöjd, säger Lehto om placeringen.
Styrkelyft och i det här fallet bänkpress handlar inte bara om att råstyrka utan även om taktik. Det visade Ove Lehto när han försvarade sitt EM-guld i lördags. Efter att ha klarat 315 kilo i det första lyftet begärde han upp 327,5 kilo i det andra försöket. Följden blev att hans två främsta motståndare, Fredrik Svensson och Johnny Wahlqvist från Sverige som båda hade bommat sina första försök på 325 respektive 320 kilo, tvingades satsa på minst lika tunga vikter. Lehto lyckades inte få upp 327,5 kilo men då även svenskarna misslyckades i sin försök räckte inledningslyftet på 315 kilo till guld för ålänningen medan svenskarna blev utan resultat.
– Jag höll min taktik och gick in på en vikt jag visste att jag skulle klara, berättar Lehto.


Missnöjd med kiloresultatet
Efter tävlingen är EM-mästaren givetvis nöjd med placeringen, men inte med kiloresultatet.
– Jag hade tänkt mig lyfta mera, uppemot 330 kilo, men jag var väl kanske god för 325 kilo idag, säger Lehto.
Vid lyftet på 315 kilo kändes som om han skulle ha kunnat lyfta de 327,5 kilo som han sedan bad om att få upp på stången, men när det väl var dags så gick det inte.
– Jag är inte nöjd med kiloresultatet men nog med det taktiska och hur det fungerade, säger han om sitt eget lyftande.


Firar med bankett
Guldet kom inte som någon total överraskning för Lehto som var medveten om att han var i bra form inför tävlingarna.
– Jag visste att jag hade goda chanser, säger han.
Firandet av EM-guldet, berättar Lehto då Nya Åland får tag på honom efter tävlingarna, sker på den bankett som står på programmet på lördagskvällen. Dit anländer Lehto inte bara som europeisk mästare i klassen 125 kilo, utan också som mästerskapets bästa lyftare, en titel som han knep före Marcus Hirvonen från Sverige.
– Det var en rolig och spännande tävling, sammanfattar Ålands färskaste europamästare tävlingarna.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax