DELA

ÅU:s skräck – ett ”kex”

FOTBOLL. HJK och Ilves kan spela bort Åland United från den övre slutspelsserien.

Men tränaren Giovanni Costantino tror inte på någon uppgjord match.

– Jag hoppas och tror inte att det blir någon ”biscotti”. Finska spelare är ärliga, säger italienaren.
Begreppet ”biscotti” (kex eller kaka, fritt översatt) kommer från Italien och innebär att två lag på förhand gör upp om utgången av en match. Metaforen går ut på att respektive lags tränare träffas före avspark och bestämmer slutresultaten över en burk småkakor.

För den nordiska fotbollspubliken blev begreppet välkänt under EM 2004 när Danmark och Sverige spelade 2–2 i sin sista gruppspelsmatch, ett resultat som gjorde att Italien missade slutspel. Den italienska ”Due-due”-mardrömmen ledde till att såväl medier som spelare anklagade Sverige och Danmark för en ”nordisk komplott”.

– Det är synd om alla barn som måste se detta, var exempelvis stjärnmålvakten Gianluigi Buffons kommentar efter slutsignalen medan de blågula reaktionerna på anklagelserna löd: ”Genom sig själv känner man andra”.

”Ska vara aggressiva”

Åland Uniteds tränare Giovanni Costantino är väl införstådd med begreppet biscotti, och inför säsongens viktigaste match står hans lag inför ett liknande läge.

United ligger sjua och har två poäng upp till sjätteplatsen som innebär spel om medaljerna i den övre slutspelsserien. ÅU måste således vinna lördagens hemmamatch mot TiPS för att ha chans att nå slutspel, annars väntar spel i nedflyttningsserien tillsammans med de tre sämsta lagen i ligan.

Men även om United – som står på 24 poäng – vinner hemma på WHA på lördag är laget långtifrån garanterat slutspel. Tabellfemman Ilves (27 poäng) möter sexan HJK (26) på bortaplan och vid ett oavgjort resultat går sannolikt båda lagen till slutspel. ÅU:s enda chans står då till en storseger mot TiPS med minst åtta måls marginal.

– Det kommer att bli tufft, vi vann visserligen med just 8–0 borta mot TiPS i maj, men de har fått in några nya spelare och är ett bättre lag nu. Senast spelade de oavgjort (2–2) mot ligaledarna PK-35. Vi måste vara aggressiva och försöka få ett tidigt mål så vi kan kontrollera matchen. Samtidigt måste vi vara väldigt vaksamma på deras snabba omställningar, de anfaller med mycket folk, säger Giovanni Costantino.

Frågetecken för skador

Allt Åland United kan göra är att vinna sin match och hoppas att antingen HJK eller Ilves vinner matchen i Helsingfors i morgon, för i sådant fall tar åländskorna – som vann ligabrons i fjol – hand om sjätteplatsen. Att HJK och Ilves skulle göra upp om ett oavgjort resultat tror inte Costantino är särskilt troligt.

– I Italien finns den kulturen där presidenter känner varandra väl. Men jag har svårt att se det i Finland där spelare och ledare är väldigt ärliga. Båda lagen kämpar ju om medaljerna och behöver tre poäng. Att då gå för ett oavgjort resultat vore märkligt, säger Giovanni Costantino som inte vill rikta fokus mot Helsingfors på lördag.

– Missar vi slutspel är det inte på grund av resultatet i den matchen utan för att vi inte har tagit nog med poäng tidigare under säsongen. Det finns inga ursäkter utan här och nu som gäller. Jag hoppas bara att den åländska publiken kommer till WHA på lördag och ger tjejerna det stöd de förtjänar.

Långtidsskadade Kaisa Kotka missar ÅU:s lördagsmatch mot tabelljumbon TiPS. Även småskadade Ella Vanhanen och Raissa Feudjio är osäkra på spel.