DELA

Nytt åländskt rekord för Hanna Wiss

FRIIDROTT. Hanna Wiss fortsätter att övertyga i längdgropen.
I helgen vann hon en Tähtikisat-tävling i Esbo på nya åländska rekordet 6,26 – och är nu högaktuell för Finnkampen.
– Det har varit en morot för mig länge, säger 23-åringen.
Efter flera säsonger med skadebekymmer har det lossnat rejält i år för Hanna Wiss.
Bland höjdpunkterna märks att hon den här säsongen äntligen bättrat på sitt fyra år gamla åländska rekord.
Sex meter blev 6,01 och sedan har det bara fortsatt: i fyra av sina fem senaste tävlingar har Wiss satt personbästa (vilka också har varit åländska rekord) och hon har dessutom tagit silver på FM.
I går nådde hon högst upp på pallen i en Tähtikisat-tävling i Esbo med ett nytt rekordhopp: 6,26. Två centimeter längre än HIFK:s Matilda Bogdanoff, samt sex centimeter längre än trean Jaana Sieviläinen, JoensKa.


Utvecklas
– Det känns bra att vara så här långt in i säsongen och att resultaten inte tar slut. Jag utvecklar små bitar hela tiden och till den här tävlingen har jag blivit snabbare. Min enda oro var om jag skulle kunna hantera det, men det gick, säger Hanna Wiss som tackar klubbtränaren Nils Holmdahl i KFUM Örebro för framgången.
– Han har ett väldigt bra upplägg med mig och hjälpt mig mycket.
I och med att gårdagstävlingen i Esbo var en så kallad granskningstävling inför Finnkampen talar det mesta för att Hanna Wiss får delta i Helsingfors i slutet på augusti.
Men än vågar hon inte räkna med att hon får chansen.


Första sedan Boman
– Jag pustar inte ut förrän jag har det svart på vitt. Och det kommer jag att ha på måndag nästa vecka. Om ett par hoppare gör 6,40 eller 6,50 innan dess kanske det blir svårt att ta ut mig, men jag tycker samtidigt att om man är tvåa på FM och vinner en uttagningstävling att man borde ligga bra till, säger Wiss.
Får hon en plats i tävlingen blir hon den första åländskan i seniorlandslaget sedan Mats Boman deltog på 200 meter 2012.
– Det vore en stor bonus det här året för mig. Jag är mest glad att jag hoppar så jag vill och kan hoppa. Det är alltid en speciell stämning på Finnkampen.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax