DELA
Foto: PRIVAT

Nyförvärv i Åland Uniteds tränarstab

FOTBOLL. Åland United gjorde snabbt klart med nya målvaktstränare.

Förra veckan beslöt målvaktstränaren Vesa Kumpula att lämna ÅU. Nu presenterar klubben två tillskott inom ledningen.

Nyförvärven, John Åberg och Kari Niskala, ska ha fokus på målvaktsträningen. Åberg fungerar som lagets videoanalytiker. 29-åringen från Stockholm har tidigare en aktiv karriär som fotbollsmålvakt, och har senast varit målvaktstränare inom Djurgårdens IF. Svensken har även en utfört en UEFA-tränarutbildning för målvakter.

– Jag har mestadels erfarenhet av att träna killar i tonårsåldern, men ser min roll i United som en intressant utmaning, säger han.

Bland Åbergs uppgifter inom ÅU är att ge personlig feedback åt och analys av målvakternas prestationer under matcherna. Han bistår även den övriga tränarstaben med videoanalys kring matcher och eventuellt även träningar. Stockholmaren säger sig vara ”peppad och motiverad” inför uppdraget.

– Jag är här för att vinna, säger han.

Åberg kommer att analysera alla motståndarlag i Nationella ligan, men inte från Åland. Till en början jobbar han på distans från Stockholm.

– En flytt till Åland blir aktuellt först senare, säger han.

Klubbens andra tillskott, Kari Niskala, gör sin andra sejour i klubben. Senast tränade han Åland Uniteds målvakter under succésäsongen 2012, då ÅU slutade på en andra plats i ligan. Niskala kompletterar Victor Erikslund som målvaktstränare i klubben.

– Vi är väldigt nöjda att så här fort reagerat på omställningarna, säger sportchefen Mikael Virta i ett pressmeddelande.