DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nya tider väntar Åland folkrace

MOTORSPORT. Potatisracet lockade till sig 65 seniorer och 8 juniorer och när finalerna var körda var det en förvånad ålänning och en överlycklig svensk som stod överst på prispallen.
– I dag var det bara på skoj, sa Jens Ask som vann i en bakhjulsdriven Volvo.

Dagens stora samtalsämne rund folkracebanan i Vessingsboda var köpet av området som banan ligger på och som blev klart under fredagen. Detta bryter att klubben som tidigare arrenderat området nu äger marken och förutom den trygghet det innebär, så kan man nu göra de förändringar man drömt om.
– Vi kan nu bygga ut depån och anlägga en ny parkering. Depån ligger först i prioriteringsordningen och då den är utbyggt kommer vi kunna ta emot fler tävlande, vilket inte minst är viktigt vid vår tvådagarstävling, sa en mycket nöjd Boris Williams, ordförande i folkracesektionen.
– Tvådagarstävlingen blir andra helgen i maj nästa år och blir då en jubileumstävling, då det nästa år är 40 år sedan första tävlingen här på banan.
Själva potatisracet såg på seniorsidan tre förare ta maximalt med poäng under grundomgången, Raivas Samtabiuss, Åland och Jimmy Bergander och Stefan Agerheim, Sverige. Dessa tre stod längst in vid starten och kom på bredd in i första böj. Jimmy hamnade helt fel, voltade och drog med sig Raivas i smällen. Fritt fram för Stefan Agerheim, som kunde styra i mål som klar segrare och en potatissäck rikare.
– Jag fick en kanonstart, hade rätt spår och såg att det skulle bli trångt för de som var utanför. Jag har kört här en gång tidigare och jag bara älskar den här banan, sa en lycklig segrare efter målgång.
– Segern ska jag tänka på varje gång jag gör råstekt potatis av potatisen jag vunnit.

I juniorklassen blev det en överraskad segrare i Jens Ask som var med i potatisracet för att pröva på att köra bakhjulsdrivet. Detta slutade på bästa sätt när han kunde vinna en jämn final närmast före Maria Söderlund och Linus Söderman på tredje plats.
– Som sagt detta var mest ett prov men jättekul att det slutade så här, sa en nöjd Jens Ask efter finalen.
Detta var säsongens sista tävling i Vessingsboda, en säsong som enligt Boris Williams varit mycket lyckad.
– Vi har fler starter, en större publik, en mycket lyckad tvådagarstävling som vi fått mycket beröm för och nu äger vi banan också. Klart att jag är nöjd med säsongen som varit.

Text: Håkan von Krusenstierna