DELA

Nurme – fansens favorit

FOTBOLL. Han ratades när Tipsligan utsåg sina bästa spelare. På IFK Mariehmans avslutningsfest fick Simon Nurme sitt erkännande som Årets försvarare och fansens favorit.
– Att bli framröstad av supportrarna är nåt jag kommer bära med mig hela livet. Sånt betyder nåt, ligans priser är skit samma.

När IFK Mariehamn ordnade den där poängen mot MYPA (2–2) i sista matchen som gav laget fjärdeplatsen i ligan var de flesta överens vem som låg bakom den.
Precis som så många gånger tidigare under säsongen.
– Simon räddade oss vid ett flertal tillfällen. De hade frilägen och öppna lägen, men han stod i vägen. Det är sanslöst hur många matcher han har avgjort i år, berömmer lagkaptenen Jani Lyyski sin målvakt.
Att Simon Nurme ändå förbisågs när ligarepresentanter utsåg TPS-keepern Henrik Moisander till Årets målvakt var ett svårsmält faktum för hans lagkamrater under avslutningsfesten på Arken i lördags.
– Simon är ligans bästa målvakt. Jag tycker det är konstigt att han inte får det erkännandet, säger mittbacken Kristian Kojola och får medhåll av mittfältaren Mattias Wiklöf.


”Det är ett rån”
– Alla vet att Simon är bäst. Det är ett rån att ligan inte anser det.
Huvudpersonen själv är, föga förvånande, mer försiktig i sina uttalanden.
– Man är ju en ”Svensson”, så då går det inte att framhålla sig själv alltför mycket, säger Simon Nurme och skrattar.
– Men jag måste ändå trycka på hur bra samarbetet fungerat med backlinjen och övriga laget i år. Det har gjort det så mycket lättare att spela, och det är trots allt ett lagspel det här.
Den fungerande enhet som är IFK Mariehamn anno 2012 räckte till en fjärdeplats efter 33 spelade matcher. En gång tidigare har laget slutat fyra i högsta serien (2009), men prestationen den här säsongen övertrumfar allt.
– 2009 spelade man dubbelmöten och 26 omgångar. Nu har vi visat att vi är ett topplag över 33 matcher, säger Jani Lyyski som tvärtemot Nurme togs ut i Årets lag i Tipsligan.
Mattias Wiklöf hoppas att IFK har nått toppen för att stanna.
– Jag tycker att IFK har utvecklats väldigt mycket som förening på senare år, så visst finns det förutsättningar för att vara ett topplag även i fortsättningen.


Blickade tillbaka
Simon Nurme:
– Det är ju vad man måste sikta mot till nästa säsong.
Men innan ”Tipsligans bästa målvakt” och övriga IFK:are riktar fokus mot 2013 väntar först semester under november månad.
Och under lördagskvällens avslutning hade Nurme all anledning att se tillbaka på ett makalöst 2012.
29-åringen utsågs till lagets bästa försvarare och utsågs även till fansens favorit. Över 60 procent av de 214 rösterna gick i Nurmes favör.
– Jag tror att fansen ser hur vi i laget verkligen vill vinna. Det gäller inte bara mig, men jag kanske visar känslor på ett sätt de uppskattar, säger Simon Nurme och fortsätter:
– Stödet vi hade då fansen åkte med oss när vi mötte TPS och Inter borta inom loppet av en vecka kommer jag aldrig glömma. Sånt gör att banden mellan spelare och fans växer. Vi har en grym sammanhållning i den här föreningen.

Läs mer i måndagens Nya Åland!

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 23 444

Foto: Fredrik Törnroos