DELA

Nu tas krafttag för damfotbollen

FOTBOLL. En strukturerad stege ska skapa en naturlig ingång till liganivå för den som vill satsa. Nu tas ett rejält grepp om damfotbollen.
– Det måste gå att spela fotboll med vettiga förutsättningar om man själv vill, säger Bo-Erik Sandell som går in i den nya ligaföreningens styrelse.
IFK Mariehamn fortsätter spela i Upplandsseriens division IV nästa säsong, men laget ser något annorlunda ut. Nu har man slagit ihop det befintliga laget med IFK F93 och Östernäskamraterna för att få en grupp spelare som satsar hårdare.
– Tanken är att knyta ihop hela flickfotbollen med damfotbollen i en stege. Det finns inte så mycket flicklag på ön, så det går inte att alla jobbar för sig, säger Urban Truedsson, ungdomschef vid Ålands fotbollförbund och ny tränare för IFK.
– En hopslagning planeras också i IFFK och JIK, men ingenting är klart än.
En stege har funnits på pappret tidigare, men klivet har varit stort mellan IFK och Åland United – framför allt träningsmässigt.
– Intresset fanns inte i gamla IFK att ta klivet upp i ligalaget, vid kris fick vi lyfta förbi IFK från F93 och Östernäs, säger ”Ubbe” Truedsson som under säsongen varit assisterande tränare i Åland United, men nu kliver av.

Nya krafter i ÅU
IFK ökar träningsdosen och har en stor trupp som tackat ja till en större satsning (se faktaruta intill).
– Vi vill skruva upp det så att det blir lättare att rotera spelare och närma sig ÅU.
Bo-Erik Sandell går in i styrelsen när den nya föreningen Åland United bildas.
– Tidigare har ÅU spelat på Lemlands IF:s plats, men nu bildas en egen förening och i samband med det kommer nytt styrelsefolk. Tanken är att det ska finnas olika utskott och arbetsgrupper med klarare arbetsområden än tidigare, det måste göras för att få en så här stor verksamhet att fungera. Personligen tycker jag att man på sikt måste få anställd personal, säger Sandell.
– Det här är en organisation som vi saknat, det har varit för lite folk som jobbat med det och det känns skönt få in lite nytt blod och nya krafter, säger Truedsson.
Vad ÅU får för hemmaarena nästa säsong, nu när Finström och Lemland inte står bakom, återstår att se. Inte heller är det klart om kommunerna fortsätter att sponsorera laget.
– Det har varit upp till LIF och IFFK att fördela bidragen vidare, men i den bästa av världar ska laget vara hela Ålands lag och förhoppningsvis får vi bidrag från alla, säger Sandell.

Rotationsträning
IFK må ha en stark trupp redan i dag, men riktigt så ser det inte ut i ligalaget.
– Vi kan inte presentera en trupp i dag, det är ingen hemlighet att den är svag och måste förstärkas. Men några namn har vi inte än, säger Bo-Erik Sandell.
Det är genom stegen en del ska motverkas. Kanske är någon redo att ta klivet upp från IFK redan inför nästa säsong.
– Totalt finns det cirka 50 spelare i IFK och Östernäs, så spelarmaterial finns det. Många av dem som kom in i ÅU i år kom för tidigt, de borde ha fått den rotationsträning vi nu planerar, säger Urban Truedsson.
– Jag hoppas att det från och med nu ska finnas ett lag som passar varje spelare. Det måste gå att spela fotboll med vettiga förutsättningar om man själv vill. Man måste samarbeta och se framåt, det är inte så många från varje årskull som kan och vill stiga – utan man måste kunna stanna och spela på sin nivå, säger Bo-Erik Sandell.
Tränare för Åland United blir fortsättningsvis Robert Dahlin som assisteras av Mikael Virta som tidigare tränat IFK. Östernäs spelar kvar i Upplandsseriens division V.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax