DELA

Nu ligger Europa för Fredlunds fötter

MOTORSPORT. Fredrik Fredlund är van att köra snabbt. Men inte fort nog. Nu uppdaterar han köregenskaperna och hårdsatsar i muskelklassen Pro Stock Bike på de europeiska vägarna.
– Jag kör med livet som insats, men det är så roligt, säger han.
Det tar knappt två sekunder att accelerera från 0 till 100 kilometer i timmen med en Pro Stock Bike. Hela repan på 402,33 meter klarar de snabbaste på drygt sju sekunder och då är de uppe i över 300 kilometer timmen. Det går undan med andra ord.
Och det har alltid varit Fredrik Fredlunds ambition. Han började med gatcykel och uppgraderade till dragracing i Pro Street Bike. Men visionen om stock-klassen har funnits där.
– Det är alla hojåkares dröm att köra Pro Stock. Nu har jag fått möjligheten att köra den här hojen.
Motorcykeln ägs av svenske Örjan Gustafsson som kör i samma klass.
– Man brukar skoja om att man hjälper varandra ända tills någon kör under 7.40, då får man ingen hjälp längre, säger Fredlund med ett skratt.

Måste träna mage
Och all hjälp är välkommen, något team är ännu inte rekryterat. Han har krokar ute bland kunniga vänner i Sverige som han hoppas kan bistå. För det är inget enmansjobb att hålla Suzuki Hayabusan i trim.
– Den har 300 hästkrafter på bakhjulet. Motorn är på 1.640 kubik och har en extern startmotor av en biltyp på 24 volt, jag kan inte ens få igång cykeln själv!
Växlingen sker inte längre vid foten, utan nu får han använda vänsterhanden och sköta anordningen som går på tryckluft. Medan föraren brottas med krafter på upp mot 3G, gäller det att ha kontroll över armarna.
– Det ställer stora krav på fysiken i rygg och mage. Det gäller att träna så man orkar hålla i med magen, armarna måste vara lösa nog så man klarar av att växla.

Åtta repors test
Vidare är tekniken omfattande i förhållande till vad Fredrik Fredlund tidigare är van med. Det finns en inbyggd dator som loggför allt; så som avgastemperaturen på alla cylindrar, bränsleluftblandningen, vakuumet i motorn, G-krafter och kopplingsslirningen. Allt är specialbyggt, det finns inget original.
– Allt handlar om att få kraften från motorn, till bakhjulet och ner till marken. Därefter har jag 50 varvs marginal att växla på, inte 1.000-tals.
I början på maj reser han till Norge för att för första gången testa cykeln. Han räknar med att avverka åtta repor – och det är också allt han hinner göra innan första deltävlingen i England i slutet av samma månad.
– Jag har ju ingen bana att träna på. Vi inom motorsporten är de enda idrottsutövarna som inte har någonstans att träna på Åland, utan då måste man till Sverige och hyra bana, men det kostar pengar. Så jag kan inte testa om cykeln ens funkar innan jag far till England, utan det är bara att chansa, säger han och fortsätter:
– Mina vänner säger att första gången inte är något mot andra gången, för då vet du vad som händer. Man ska nog gå på bajamajan innan.

En viktig profil
På EM-tävlingarna deltar 16 förare i Pro Stock Bike. Hälften av dem kvalar in till varje tävling efter fyra kvalrundor.
– Målsättningen är att komma på den bättre halvan, allt annat är en bonus. Att komma med och tro att man är kung, det funkar inte. Och jag har ju ingen aning om hur jag står mot de andra konkurrenterna.
Ålands motorklubbs motorcykelsektion står bakom honom i satsningen.
– För oss är det en viktig profilsatsning. Tidigare har vi haft SM- och FM-vinster, men aldrig någon som satsat i Europa. I år blir Fredrik också enda finländare som kör i den här klassen, vilket nog kan väcka lite intresse i media, säger ordförande Danne Sundman och tillägger:
– Vi stödjer honom ekonomiskt och värderar det här lika högt som vilken förening som helst som har någon som vill göra en Europasatsning.
Fredlund har satt en budget på 25.000 euro för säsongen och nu inleds en jakt efter sponsorer.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax