DELA

Nu har Mate lämnat bänken

FOTBOLL. Efter två månaders skadefrånvaro är Mate Dujilo tillbaka i matchform.
Förra helgen gjorde han sin första hela ligamatch sedan skadan, då som ytterback mot Tampere United. I dag är han högst troligen tillbaka som mittlås.
Den 13 juni skadade Mate Dujilo sig. IFK mötte Haka hemma på WHA och mittbacken hoppade upp för att nicka undan en långboll. Han landade snett och fick lämna planen på bår.
– Då trodde läkarna att jag skulle bli borta från spel i tre månader. Själv trodde jag att jag skulle vara tillbaka efter sex till åtta veckor. Jag har haft samma skada förut, då på vänster ben, så jag visste hur länge läkningen tar, säger Dujilo.
Och visst gick läkningen snabbare än vad IFK:s läkare Erkki Venäläinen hade befarat.
– Först fick jag bara gymträna eftersom jag inte kunde springa. Efter tre veckor kunde jag börja jogga och efter fem veckor tränade jag med laget igen. Både jag och Erkki var glada att läkningen gick så snabbt.


Konkurrens
I juli var Dujilo tillbaka på fotbollsplanen. Först spelade han ett par matcher med farmarlaget SIFFK och förra helgen mot Tampere United var han åter med i IFK:s startelva.
– Jag fick spela högerback eftersom Patrik (Rikama) haft problem med en vrist. Det var första gången jag spelat på den positionen så det var svårt.
I dag får Dujilo troligen spela på sin vanliga position som mittback eftersom Medoune Gueye är avstängd och Dmytro Voloshyn skadad. Bredvid sig får han Boussad Houche, mittbacken som IFK värvade under Dujilos skadefrånvaro.
– Jag har bara spelat bredvid honom på träning och mot Jomala i Åländska cupen. Han är en bra spelare så det blir roligt att spela med honom.
Konkurrensen om mittbacksplatserna är större nu än före du blev skadad. Vad säger du om det?
– Det är bra. Förra året konkurrerade Kenneth (Gustavsson), jag och Paulus (Arajuuri) om platserna. Nu är vi tre mittbackar igen och att det är en konkurrens om platserna är bara bra för laget.
Dujilo konstaterar att IFK nu spelat sex matcher i rad utan att förlora.
– Vinner vi mot Oulu så kan vi klättra ordentligt i tabellen. Det är inte så många poäng upp till fjärdeplatsen.
Senast lagen möttes slutade matchen 0–0.
– Men vi hade flera bra chanser och de hade ingen. Jag minns att det var jättevarmt och jobbigt att spela den matchen. Nu borde vi vinna. Vi är det bättre laget, det gäller bara att visa det.Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax