DELA

Nu byts konstgräsmattan ut i Eckerö

IDROTT. I går inleddes arbetet med att lägga in den nya konstgräsmattan i Eckeröhallen.
– Det är fruktansvärt mycket material som ska läggas in, säger Ove Sundblom, hallchef på Eckeröhallen Ab.
I går anlände fyra långtradare med material till Eckeröhallen. En ny konstgräsmatta ska läggas in och arbetet har påbörjats.
– Det är exakt tio år sedan den gamla mattan lades in. Det var ett måste att byta ut den nu, vi hade inte fortsatt driva hallen utan ny matta, säger Sundblom.
Han berättar att ett nytt konstgräs är efterlängtat av både åländska och utländska lag.
– Den gamla mattan har varit väldigt hård och det har många klagat på. För IFK Mariehamn som tränat här fyra gånger i veckan har den inneburit ökad risk för överbelastningsskador. Även lag utifrån har frågat om vi ska få en ny matta inför den här vintern. Skulle vi inte ha fått det skulle de inte ha kommit igen.


Mycket mjukare
Skillnaden mellan den nya och den gamla konstgräsmattan är stor. För tio år sedan lades konstgräset ut direkt på asfalten. Grässtråna var 22 millimeter långa och lika högt fyllde man mattan med gummikulor.
Nu lägger man först ut en gummidyna på asfalten innan konstgräsmattan breds ut. Stråna är 45 centimeter långa och man fyller först med sand och sedan med gummikulor, men den här gången inte hela vägen upp.
– Gräset får sticka upp en bit ovanför gummikulorna. Bollen ska ligga högre i gräset.
Tack vare gummidynan blir underlaget mjukare och skonsammare för spelarna. Dessutom påverkas spelet.
– På den gamla mattan har bollen studsat väldigt högt och man har ofta sett att spelarna missbedömt studsen när de ska gå upp och nicka till exempel. Nu blir det en mer naturlig studs.

Läs mer i dagens Nya ÅlandMalin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462